Στο 11,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν στο 9,1%, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Τα αναθεωρημένα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την οξύτητα του προβλήματος, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα για την ανάληψη περαιτέρω δράσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ετήσιο εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 11,1% τον Αύγουστο έναντι 11,3% τον Ιούλιο και 11,6 τον Ιούνιο. Παρά την επιβράδυνση, ωστόσο, τα στοιχεία εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός είχε καθοριστεί στο 1,2%. 

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9,1% και κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ. Τον Ιούλιο του 2022 ο δείκτης τιμών είχε κλείσει στο 8,9% ενώ τον Αύγουστο του 2021 είχε καθοριστεί μόλις στο 3%. 

Όπως είναι εύλογο, οι τιμές στην ενέργεια αποτέλεσαν εκ νέου τη βασική πηγή του προβλήματος, καθώς σημείωσαν άνοδο κατά 38,3% (39,6% τον Ιούλιο). Ο κλάδος τροφίμων – αλκοόλ – καπνού ακολούθησε με αύξηση 10,6% (9,8% τον Ιούλιο), ενώ οι τιμές στα μη βιομηχανικά προϊόντα καθορίστηκαν στο 5% (4,5% τον Ιούλιο). Τέλος, ο τομέας των υπηρεσιών είδε αύξηση 3,8% (3,7% τον Ιούλιο). 

Από τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, την υψηλότερη αύξηση στον ετήσιο πληθωρισμό εμφάνισαν οι χώρες, οι οποίες γειτνιάζουν με τη Ρωσία, όπως είναι για παράδειγμα η Εσθονία (25,2%), η Λιθουανία (21,1%) και η Λετονία (20,8%).  

Η Ολλανδία, από την πλευρά της, σημείωσε άνοδο κατά 13,6%, η Σλοβακία κατά 13,3%, η Σλοβενία κατά 11,5% και η Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, κατά 11,1%. Άνω του ορίου του 10% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών και στις Βέλγιο (10,5%) – Ισπανία (10,3%). 

Στον αντίποδα, ο ηπιότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στη Γαλλία (6,5%), στη Μάλτα (7,1%) και στη Φινλανδία (7,6%). Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 8,8%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως είναι εύλογο, ασκούν νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αναλάβει περαιτέρω δράση και να αναχαιτίσει το φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι αρκετές «φωνές» ζητούν από τη Φρανκφούρτη να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (ακόμη και 75 μονάδων βάσης). 

Στις 8 Σεπτεμβρίου, πάντως, ημέρα συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής, οι τραπεζίτες της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινώσουν μια αναθεώρηση κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που θα ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 1% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,5% (σήμερα βρίσκονται στο 0,5% και στο 0% αντίστοιχα).  

Διαβάστε επίσης

Τα φασκελοκουκουλώματα της ΕΥΠ, το πατίνι του Τζώρτζη, ο Σωκράτης, η Σοφία και η Λουκία…

Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τον πήχη με τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών

Στουρνάρας: Αντίθετος σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Χρειάζεται σύνεση