To  ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που κατέγραψε η χώρα μας την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με 865 νέα περιστατικά μόλυνσης από κορωνοϊό, επισπεύδε τις αποφάσεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Τα 865 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες θορύβησαν την κυβέρνηση και η ανησυχία των ειδικών εστιάζεται κυρίως στους 12 νομούς που βρίσκονται σε “πορτοκαλί” συναγερμό, ανάμεσα τους είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί δύο τοπικά lockdown σε Κοζάνη και Καστοριά.

Nέα μέτρα ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακε λαροπούλου.  Το απόγευμα θα απευθυνθώ προς τους πολίτες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓτΠ  στις 19:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε  σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή λοιμωξιολόγων για να γίνει αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.  Και  τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 Περιφερειάρχες στους οποίους θα περιγράψει την ανησυχητική εικόνα που επικρατεί και θα ζητήσει απ’ όλους να συμβάλουν προκειμένου να εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα που θα εξαγγελθούν.

Στο τραπέζι του Μαξίμου παραμένουν μέτρα όπως:
· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
· περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (σε περιοχές ενταγμένες στα επίπεδα 3 και 4)
· και επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συντονισμός για την αναχαίτιση της διασποράς των κρουσμάτων και σε αυτό το πλαίσιο αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα προς τους πολίτες, δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας για την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Είναι πιθανό μέσα στις επόμενες 5 με 7 ημέρες να δούμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Δημόπουλος. «Ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχε ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων, είχαμε αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζεται ως εκθετική αύξηση, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση μπαίνουμε σε αυτή την τροχιά.

Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να δούμε τον ρυθμό αύξησης, δηλαδή αν θα έχουμε διπλασιασμό μέσα σε 5-7 μέρες.

Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά οδηγεί σε μόνιμα  «έκτακτα μέτρα», αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος σε εργαζόμενους και υποχρεωτικές (αντί προαιρετικές) μειώσεις ενοικίων.  Σε περιοχές όπου ο κορωνοϊός «κτυπάει κόκκινο» και μπαίνουν στη κλίμακα  4 (αρχής γενομένης από την Κοζάνη και την Καστοριά τώρα) θα ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα. Ειδικές Πρόνοιες  και ρυθμίσεις θα ισχύουν και σε Περιοχές με επιδημικό φορτίο επιπέδου 3, όπου βρίσκονται πλέον η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Και εχθές το βράδυ έρχονταν στη Βουλή τροπολογίες για ενεργοποίηση τέτοιων μέτρων.

Όπως έγραφε το NM, συνολικά το σχέδιο προβλέπει:

Για τους εργαζόμενους:

· για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

·  Γίνονται  έτσι είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ.

· Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Σε επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

· Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα:

– Όσοι έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση.

· Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ορίζεται σε 300 ευρώ.

Για τα ενοίκια επιχειρήσεων που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Υποχρεωτική μείωση ενοικίων ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ (πληρωτέου τον εν λόγω μήνα) μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σημειώνεται επίσης ότι:

·   για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).

·   επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

·  ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την Επικράτεια.