Προς τα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων στον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά μέσα στο Σεπτέμβριο.

Από την επόμενη εβδομάδα η υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσουν να εξειδικεύουν τις επιμέρους δράσεις τους προγράμματος ώστε να προσδιορίσουν τους δυνητικούς δικαιούχους και να εκδοθεί έγκαιρα η σχετική υπουργική απόφαση. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου η πλατφόρμα “my business” της ΑΑΔΕ να προσαρμοστεί στους κεντρικούς άξονες του νέου προγράμματος.

Συγκεκριμένα ο νέος κύκλος της επιστρεπτέα προκαταβολής θα προβλέπει τα εξής:

  • Θα χορηγηθούν χαμηλότοκα κρατικά δάνεια ύψους 1 δις ευρώ
  • Θα ληφθεί υπόψιν και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή,
  • Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για συγκεκριμένες περιοχές και επιχειρήσεις Για παράδειγμα, θα δίνεται βαρύτητα σε εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας (στην Πλάκα το Θησείο και το Μοναστηράκι) που μπορεί να πλήττονται περισσότερο από άλλα καταστήματα σε συνοικίες.
  • Θα αφορά και άλλες επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ σε νησιά, που κατέγραψαν πτώση πωλήσεων, όταν σχεδόν όλες οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου τους κατέγραφαν άνοδο λόγω πανδημίας. Μεταξύ των ωφελημένων θα είναι οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων σε τουριστικές περιοχές (τα λεγόμενα τουριστικά παντοπωλεία) , τα τουριστικά μαγαζιά που πωλούν souvenir προϊόντα ένδυσης αξεσουάρ κ.α., κοσμηματοπώληδες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης

Όσον αφορά στην «επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ» και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 88.885 δικαιούχοι έχουν λάβει χρηματοδοτική ενίσχυση, μέσω κρατικών δανείων, συνολικού ύψους 1,209 δισ. ευρώ.

Επιπλέον μέσα στις επόμενες μέρες θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την, προκαταβολή φόρου. Σε όσους έχουν καταβάλει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα υπάρξει πρόβλεψη συμψηφισμού ή επιστροφής του ποσού.