Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η συνολική απορρόφηση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, βρίσκεται σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία (ΟΠΣ 31.12.2020) στο 62% (σε όρους ενωσιακής συνδρομής), με το σύνολο των δαπανών να ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Οι υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης αντικατοπτρίζονται και στα αυξημένα αιτήματα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αθροιστικά για το 2020, υποβλήθηκαν αιτήματα συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,6 δισ. ευρώ εισέρευσαν στα δημόσια έσοδα της χώρας. Σημειώνεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό ετήσιων αιτημάτων από την έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι επιδόσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σήμερα στην 6η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε., με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, στην απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ-ERDF) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ-ESF), η Ελλάδα κατέχει την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα, όπως παρουσιάζεται και στα σχετικά διαγράμματα.

Για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας αξιοποίησε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο τις ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και των τροποποιήσεων των κανονισμών των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, κινητοποιώντας συγχρηματοδοτούμενους πόρους συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) – ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας – για την παροχή σημαντικής ρευστότητας σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, ενώ ενεργοποιήσαμε και το πρόγραμμα της πεντάμηνης επιδότησης των τόκων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Στηρίξαμε την απασχόληση, με την ειδική αποζημίωση σε αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις και συμβάλαμε στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και του τομέα της Παιδείας.

Αναφορικά, τέλος, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για το έτος 2020, η εκτέλεσή του ανήλθε στο 100%, ενώ το όριό του αυξήθηκε διαδοχικά εντός του έτους μέχρι και το ύψος των 10,6 δισ. ευρώ -το υψηλότερο όριο της τελευταίας εικοσαετίας- προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης».

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Σε τροχιά νέου υψηλού ο Dow Jones μετά την επικύρωση Μπάιντεν

X.A.: Άνοδος με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο

Ελληνική Wikipedia: Νέο ρεκόρ με 449 εκατ. θεάσεις το 2020