Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία (flash estimate) της Eurostat, ο πληθωρισμός ανήλθε σε 5% έναντι 4,6% τον Απρίλιο του 2026 και 3,3% τον Μάιο του 2025. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 3,2% τον Μάιο του 2026, από 3% τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός -χωρίς να υπολογίζονται οι τιμές σε ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό- ανήλθε σε 2,5% τον Μάιο, από 2,2% τον Απρίλιο.

Εξετάζοντας τις βασικές συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (10,9%, σε σύγκριση με 10,8% τον Απρίλιο), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (3,5%, σε σύγκριση με 3% τον Απρίλιο), τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (2%, σε σύγκριση με 2,4% τον Απρίλιο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, σε σύγκριση με 0,8% τον Απρίλιο).

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 3% για πρώτη φορά από το 2023

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 3% για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 2,5 χρόνια, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προβεί στις 11 Ιουνίου στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού από τον Σεπτέμβριο του 2023, με τους αξιωματούχους να φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν πλέον να περιμένουν να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ανησυχούν κυρίως για τους εργαζόμενους που απαιτούν απότομες αυξήσεις μισθών και για τις εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές πώλησης, θεωρώντας τέτοιες συνέπειες πιθανώς πλέον αναπόφευκτες καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ωστόσο, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την πορεία μετά τον Ιούνιο, καθώς η ανάπτυξη στην οικονομία των 21 κρατών της περιοχής δέχεται επίσης πλήγμα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2023.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού σε τρία από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη του μπλοκ και ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη

«Σφίγγει» η φορολογία στα ΙΧ βάσει CO2 – Τι αλλάζει για υβριδικά, ηλεκτρικά και εταιρικά αυτοκίνητα με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟO

Metallica και Final Four έσωσαν την παρτίδα του Μαΐου στα “Αirbnb” της Αθήνας (γράφημα)

Μega γαλακτοκομικός συνεταιρισμός από Arla Foods και DMK Group: Τζίρος άνω των 20 δισ. και 11.200 παραγωγοί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα