Οικονομολόγοι από όλη την Ευρώπη απευθύνουν έκκληση στις ευρωπαϊκές αρχές για την έκδοση ενός ειδικού ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση των δράσεων αντιμετώπισης της πανδημίας στις πληττόμενες χώρες.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν περισσότερες από 1700 προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη οι οποίοι και έχουν υπογράψει.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή πρόκληση σε επίπεδο Ένωσης και χρειαζόμαστε μια εξίσου πρωτοφανή στρατηγική σε επίπεδο Ένωσης.

Ως εκ τούτου, ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει “ό, τι χρειάζεται” για να καταπολεμήσει την πανδημία, να ανακουφίσει τους πολίτες και να στηρίξει την οικονομία σε όλες τις χώρες, συμμετέχοντας ενεργά στη χρηματοδότηση, τον συντονισμό και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων. Ως αποτέλεσμα,

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Οι πόροι που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πλήττει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκεντρώνονται σε ένα κοινό κεντρικό ταμείο υπό την ευθύνη των θεσμικών οργάνων της Ένωσης (π.χ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), αποφεύγοντας την μη βιώσιμη αύξηση των εθνικών χρεών. Κάθε χώρα μέλος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτό το ταμείο βάσει των τεκμηριωμένων αναγκών της και των σχεδίων που θα έχουν συμφωνηθεί με τον προαναφερόμενο υπεύθυνο θεσμό. Σε περίπτωση δυστοκίας στη λήψη απόφασης, οι πόροι θα πρέπει να διανέμονται στα κράτη-μέλη με βάση την αναλογία πληθυσμού.

Όσον αφορά τα μέσα που απαιτούνται για τη δημιουργία του ταμείου, υποβάλλονται διάφορες προτάσεις. Σε συμφωνία και με άλλες εκκλήσεις τις οποίες προσυπογράφουμε, υποστηρίζουμε την έκδοση ευρωομολόγων, με προτεινόμενη ονομασία “ευρωπαϊκά ομόλογα αναγέννησης”. Αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από κάποια κοινή δημοσιονομική δυνατότητα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που θα δημιουργήθούν ad-hoc, δεδομένου ότι ο φόβος του ηθικού κινδύνου υπό τις παρούσες συνθήκες είναι χαμηλός. Επιπλέον, ας υπογραμμίσουμε ότι αυτό το νέο κοινό χρέος δεν θα συνεπάγεται καμία αμοιβαιοποίηση των υφιστάμενων κρατικών χρεών αλλά θα αφορά μόνο τις δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του τεράστιου κοινού σοκ που πλήττει όλες τις χώρες της ΕΕ. Εφόσον υπάρξει η συλλογική πολιτική αποφασιστικότητα και συναίνεση, κανένα τεχνικό πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο.

Εξάλλου, γιατί δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να μένουμε μαζί εάν δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε μια κοινή απάντηση σε μία κοινή απειλή; Χωρίς μια κοινή απάντηση, το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθει σε σοβαρό κίνδυνο.

Η ΕΕ πρέπει να μετατρέψει αυτές τις δύσκολες μέρες σε ευκαιρία. Είναι καιρός να αποδείξουμε την πραγματική σημασία της μακράς διαδικασίας ενσωμάτωσης που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης. Τώρα απαιτείται επειγόντως η κοινή δράση για την προστασία έναντι μιας μη αναστρέψιμης βλάβης.

Tiziana Assenza (Toulouse School of Economics, France)

Andrea Boitani (Università Cattolica, Milan, Italy)

Sheila Chapman (LUMSA, Rome, Italy)

Nicos Christodoukakis (Athens University of Economics, and LSE, UK)

Fabrice Collard (Toulouse School of Economics, France)

Paul De Grauwe (London School of Economics, UK)

Pompeo Della Posta (Università di Pisa, Italy)

Michele Grillo (Università Cattolica, Milan, Italy)

Jens Hӧlscher (Bournemouth University, UK)

Klaus Kempf (Bayerische Staatsbibliothek, München, Germany)

Jackie Krafft (Université Côte d’Azur, France)

Luisa Lambertini (Ecole Polytechnique Fédérale, Lausanne, Switzerland)

Enrico Marelli (Università di Brescia, Italy)

Mario Morroni (Università di Pisa, Italy)

Marcello Signorelli (Università di Perugia, Italy)

Roberto Tamborini (Università di Trento, Italy)

Hans-Michael Trautwein (University of Oldenburg, Germany)

Amy Verdun (Leiden University, Netherlands)

Hans-Jürgen Wagener (Europa Universität Viadrina, Frankfurt/-Oder, Germany)

Το ψήφισμα- κάλεσμα των οικονομολόγων, τα ονόματα των συμμετεχόντων καθώς και η φόρμα συμμετοχής στη σελίδα https://europeanrenaissance.altervista.org/