Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προχωρά στις 11 π.μ. η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει μέτρα – έκπληξη, ειδικά για νοικοκυριά και επιτηδευματίες με χρέη, χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και αγρότες, όπως πρώτο αποκάλυψε το ΘΕΜΑ από τις αρχές Φεβρουαρίου ήδη.

Και συγκεκριμένα:

· έως και 72 δόσεις για τα «φρέσκα χρέη» της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή τις νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2021 και το 2022.

Αφορά χιλιάδες συνεπείς οφειλέτες, που τηρούσαν τις τρέχουσες υποχρεώσεις ή τις ρυθμίσεις τους ακόμα και μέσα στην πανδημία, αλλά «γονάτισαν» και δημιούργησαν νέες οφειλές την τελευταία διετία.

· επαναφορά- αναβίωση των 72 ή 100 ή 120 δόσεων, για μισό εκατομμύριο φορολογουμένους Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι ένα ζήτημα, το οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί προτεραιότητα και αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο αυτό θα αναβιώσουν οι ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων για όσους τις έχασαν.

Καταβάλλοντας 2 δόσεις, «σβήνουν» προσαυξήσεις και σταματάνε οι κατασχέσεις. Επανέρχονται στην «κανονικότητα» και αποκτούν φορολογική ενημερότητα, ενώ το δημόσιο θα εισπράττει ξανά δόσεις που είχαν σταματήσει να πληρώνονται λόγω ασυνέπειας τριών συνεχόμενων πληρωμών δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις 5% από τα 113 δισ. των χρεών στην εφορία βρίσκονται σε ρύθμιση. Οι ρυθμίσεις θα συνδυαστούν και με τις σημαντικές αλλαγές που προβλέπει για τον Εξωδικαστικό μηχανισμό, νομοσχέδιο που καταθέτει αύριο στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον προβλέπεται:

· κλιμακωτή έκτακτη ενίσχυση 200 ή 250 ή 300 ευρώ για 900.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Τα περισσότερα θα λάβουν οι 140.000 συνταξιούχοι (κυρίως χήρες και άτομα με αναπηρία συνταξιούχοι) των 800-1000 ευρώ που δεν πήραν ούτε μία αύξηση ή επίδομα συνταξιούχων τον τελευταίο ένα χρόνο της κρίσης ακρίβειας.

· Επιστροφή Ειδικού Φόρου Καυσίμων στους αγρότες και το 2023.

Το έκτακτο «πακέτο» υπολογίζεται ότι συνολικά ξεπερνά και τα 400 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Οι δόσεις και τα πανηγύρια στο Μαξίμου, η Τρ. Πειραιώς κάνει νέα δημόσια πρόταση στη MIG, ο Εξάρχου μιλάει με τον Μακέδο και ο δήμος… ξέχασε ένα πρόστιμο

Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Δύο εξαγορές στο «μικροσκόπιο» της Coca Cola HBC

ΔΕΗ: Αλλαγή πλεύσης για την υπερσύγχρονη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5