Υποχρεωτική είναι πλέον η εκ νέου υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση χρεών στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης του νέου πτωχευτικού νόμου.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο και παρά τον σημαντικό αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, οι ρυθμίσεις προχωρούν αργά, δημιουργώντας ήδη ένα στοκ περίπου 5.600 υποθέσεων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε εκκρεμότητα.

Πρόκειται για υποθέσεις που σύμφωνα με στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά τα λάθη και οι παραλείψεις που συγκεντρώνουν, δημιουργούν καθυστερήσεις για την οριστική διευθέτησή τους.

Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία προβλέπει εάν μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση αναδιάρθρωσης μεταξύ των μερών στις εκκρεμείς υποθέσεις στα πλαίσια του παλαιού εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 (ανεξαρτήτως του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία), τότε τεκμαίρεται ότι οι υποθέσεις αυτές έχουν περατωθεί ως άκαρπές, η δε ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης παύει τη λειτουργία της.

Τράπεζες και Servicers απευθύνουν τις τελευταίες εβδομάδες σύσταση σε όσους οφειλέτες δεν είχαν έρθει σε οποιαδήποτε συμφωνία αναδιάρθρωσης οφειλών, μέσω της παλαιάς πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού που πλέον καταργείται, να σπεύσουν να υποβάλουν νέες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών, προτείνοντας «κούρεμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν προθεσμία μόλις 20 ημέρες προκειμένου να καταθέσουν νέες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών.

Διαβάστε ακόμη: 

Ένα βήμα πριν από την ολική επαναφορά στις αγορές η Ελλάδα

Φράνσις Φουκουγιάμα: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από νέα κρίση (pics)

Πλειστηριασμοί: Hχηρά σφυριά για Μουζενίδη, Τζανετάτο, Πολίτη και Μουρτζούχο (pics)