Είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που οι νέοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς, κάτι που μέχρι σήμερα φάνταζε αδιανόητο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Eteron, ενός Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, το 47,9% των πολιτών ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών δυσκολεύονται ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Για τον λόγο αυτόν, το ζήτημα της στέγασης έχει γίνει η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με εκτενές άρθρο των Financial Times. Έτσι, θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών που θα συγχρηματοδοτεί το κράτος. Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός σε πρώτη φάση θα είναι με επιτόκιο γύρω στο 1%

Έτσι, όπως εξηγεί, «θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών, που θα συγχρηματοδοτεί το κράτος. Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός σε πρώτη φάση θα είναι με επιτόκιο γύρω στο 1%».

Το άρθρο των Financial Times αναφέρονται και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ο οποίος είναι και το πρόσωπο που σχεδίασε το εν λόγω πρόγραμμα.

«Στην πραγματικότητα τα έξοδα στέγασης καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Δεν ίσχυε αυτό στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να δημιουργήσουμε διαφορετικά εργαλεία για να καλύψουμε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες». Δυστυχώς το ποσοστό των Ελλήνων που δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για έξοδα στέγασης ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνουν οι Financial Times.

Όπως εξηγεί, ένα μέρος των κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί και για την ανακαίνιση διαμερισμάτων για φοιτητές και άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Ο  κ. Σκέρτσος είπε ότι η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση εάν η ζήτηση υπερβεί την προσφορά. Η νομοθεσία θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Από τότε που η Ελλάδα βγήκε από την κρίση χρέους, οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. «Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ τα ενοίκια αυξάνονται κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια», δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχρινός, διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos, της μεγαλύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας ακινήτων, η οποία έχει περισσότερες από 500.000 καταχωρήσεις.

 

Η ταχεία αύξηση οφείλεται εν μέρει στην ανάπτυξη της Airbnb και παρόμοιων πλατφορμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Οι ελληνικές πόλεις έχουν πολύ περισσότερες ενοικιάσεις Airbnb που αναφέρονται ως ολόκληρα σπίτια από πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο, υποδεικνύοντας ότι η επιχείρηση έχει πιο δραστικό αντίκτυπο στον περιορισμό της διαθεσιμότητας κατοικιών στους ντόπιους από ό,τι αλλού.

Εν τω μεταξύ, στο αρθρο, αναφέρονται και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει δημόσιους υπαλλήλους από τα 177 γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας προς τα προάστια, τα επόμενα πέντε χρόνια, για να ελευθερωθεί χώρος στο κέντρο της πόλης.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή

Αρχίζουν οι πτήσεις στο διάστημα με εισιτήριο 125.000 δολάρια. Εχουν ήδη κλείσει οι πρώτες 1.000 θέσεις

Πόσο κοστίζουν οι συναλλαγές μας με τις τράπεζες: Οι προμήθειες για λογαριασμούς, δάνεια και κάρτες (πίνακες)