Σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι λήγει η παράταση που είχε δοθεί από το υπ. Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις 2023, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν φανεί συνεπείς απέναντι στην εφορίανα κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 86,61% έχει τακτοποιήσει τη φορολογική του δήλωση μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα τα σχετικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 6.265.316 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων

Όσοι όμως «ξεχάσουν» να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και με ανάλογες προσαυξήσεις στον φόρο που τους έχει καταλογισθεί.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, για το 64% των δηλώσεων δεν προκύπτει επιπλέον φόρος, αφού το εκκαθαριστικό είναι είτε μηδενικό, είτε πιστωτικό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1. Με μηδενικό εκκαθαριστικό είναι το 48,03% των δηλώσεων, δηλαδή οι 2.951.544 από αυτές.

2. Με πιστωτικό εκκαθαριστικό είναι το 16,77%, δηλαδή 1.030.552 δηλώσεις και το μέσο ποσό επιστροφής διαμορφώνεται στα 387 ευρώ. Από αυτούς, οι 691.706 φορολογούμενοι που δεν είχαν χρέη προς την εφορία έχουν ήδη λάβει το ποσό της επιστροφής, ενώ για τους υπόλοιπους έχει γίνει συμψηφισμός με χρέη που είχαν.

3. Με χρεωστική εκκαθάριση είναι 2.199.985 δηλώσεις ή ποσοστό 35,8%. Το μέσο επιπλέον ποσό που καλούνται να καταβάλλουν οι εν λόγω φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1.471 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι υπέβαλαν δηλώσεις μετά τις 31 Ιουλίου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, δηλαδή τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά την έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για όσους δεν υπέβαλαν δηλώσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Για όσους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου με διάφορους τρόπους και σε τουλάχιστον οκτώ δόσεις. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη

Οταν ο Stephanos the Great… γνώρισε τον Μητσοτάκη, το οικογενειακό συμβούλιο Στέγγου, τα ακίνητα της Ομόνοιας και ένας τραπεζίτης για το Αγιο Ορος 

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο μικτό, project 5* στο Μαρούσι – Ποιες παρεμβάσεις προωθούνται γύρω από το ΟΑΚΑ (pics)

Ακίνητα: Τα 8 πιστοποιητικά που υποχρεούστε να έχετε – και ίσως δεν το ξέρετε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ