Οικονομία

Γεωργικοί Σύμβουλοι: €80 εκατ. από το ΥΠΑΑΤ για την ενεργοποίηση του μέτρου

  • newsroom


Εκτιμάται ότι θα δοθούν περί τις 120.000 δωρεάν συμβουλές σε παραγωγούς για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα

Στην ενεργοποίηση του μέτρου των Γεωργικών Συμβούλων προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό Σπήλιο Λιβανό και τον υφυπουργό, Γιάννη Οικονόμου.

«Από την εφαρμογή του προγράμματος ωφελούνται όλοι οι αγρότες που το επιθυμούν», δήλωσε σχετικά ο Σπ. Λιβανός.

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα Σύστημα Παροχής Συμβουλών, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται στους αγρότες όλης της επικράτειας που το επιθυμούν η δυνατότητα να έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μοντέλου του πρωτογενή τομέα. Ουσιαστικά, είναι ένα πρόγραμμα καίριας σημασίας, που προσανατολίζεται στον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μοντέλου του αγροτικού τομέα».

Ο Γ. Οικονόμου από την πλευρά του σημείωσε: «Το μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, με την προώθηση και τη διάδοση της απαραίτητης γνώσης και της συμβουλευτικής υποστήριξης που χρειάζονται οι παραγωγοί μας».

Και συμπλήρωσε: «Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν εφάρμοζε μέχρι σήμερα το μέτρο. Με τους Γεωργικούς Συμβούλους συνδέουμε την παραγωγή με την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη που πρέπει να έχει ο σύγχρονος αγρότης, προκειμένου να ενισχύσει την ποιότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειάς του».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δοθούν περί τις 120.000 δωρεάν συμβουλές σε παραγωγούς, με τον μέγιστο αριθμό να έχει οριστεί σε τρεις συμβουλές ανά γεωργό.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ: «Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών ενεργοποιείται για πρώτη φορά (στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, δεν είχε καταστεί δυνατόν να ενεργοποιηθεί) και αποτελεί μια καινοτομία που εντάσσεται στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

EBA: Ανθεκτικές στα stress test οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Alpha Bank: Αναζητεί διεθνή στρατηγικό επενδυτή για κοινοπραξία στην αγορά ακινήτων

ΕΣΠΑ: Πόροι 26,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027