Άκρως επιτυχημένη από κάθε άποψη ήταν η προχθεσινή επανέκδοση (reopening) του 15ετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πέτυχε στην πέμπτη φετινή έξοδό του στις αγορές τρία στα τρία: χαμηλή απόδοση, μεγάλο όγκο προσφορών και εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή θεσμικών επενδυτών.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία, με την προσφορά να αγγίζει και τα 17 δισ. ευρώ. Και μάλιστα, μία ημέρα μόλις νωρίτερα, τις αγορές είχε «στραγγίξει» η θηριώδης δανειακή έκδοση ύψους 233 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, για την κάλυψη των πανευρωπαϊκών Ταμείων για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Και το θετικό αυτό σήμα αναμένεται να συνεκτιμηθεί από τους διεθνείς οίκους το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πιο αναλυτικά, η τριπλή επιτυχία του νέου 15ετούς έγκειται στα εξής:

1.    Χαμηλή απόδοση: όπως πρώτο αποκάλυψε την Τετάρτη το newmoney.gr, η απόδοση περιορίστηκε στο 1,152%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών για το Ελληνικό Δημόσιο. H επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 15ετές ομόλογο είχε εκδοθεί πριν από 8 μήνες με απόδοση 1,875%, που τώρα περιορίστηκε κατά 38% περίπου. Η τιμή διαμορφώθηκε χθες στο 109,460%.

2.    Μεγάλος όγκος προσφορών: Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,8 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δίψα των επενδυτικών για ελληνικό κρατικό χρέος. Οι προσφορές που καταγράφηκαν την πρώτη μία ώτρα μόλις άνοιξε το βιβλίο παραγγελιών αυξήθηκαν εκθετικά φτάνοντας πάνω και από τα 10 δισ. ευρώ, περιορίζοντας τις τιμές κατά 5 μονάδες βάσης. Στο κλείσιμο όμως, για την άντληση των 2 δισ. ευρώ, είχε περιορίσει τις τιμές κατά 10 μονάδες βάσης.  Η αρχική έκδοση του Φεβρουαρίου είχε προσελκύσει προσφορές 18,8 δισ. ευρώ και είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ, προ Κορωνοϊού όμως και με 63% υψηλότερη απόδοση τότε (1,875% τότε έναντι 1,152% τώρα).

3.    Εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή θεσμικών επενδυτών: Το 91% της επανέκδοσης καλύφθηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια (real money investors) και μόλις το 9% από hedge funds  (ίσως το χαμηλότερο διαχρονικά), εδραιώνοντας το καλό προηγούμενο των τελευταίων ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου

Όσον αφορά την κατανομή των επενδυτών, οι διαχειριστές κεφαλαίων κατέλαβαν τα 2/3 της προσφοράς, ενώ το υπόλοιπο πήγε σε τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ.

Το 80% σχεδόν προήλθε από την Ευρώπη και 4% από ΗΠΑ. Μόλις 16% της ζήτησης ήγαν από Ελλάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλυψε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης (32%), ακολουθούμενο από Γαλλία (14%), Γερμανία – Αυστρία – Ελβετία (10%), Ιταλία 7% κλπ.