Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney o αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Γραφάκος, αναφέρεται διεξοδικά στην προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του κράτους και προσέλκυση επενδύσεων, αποδεικνύει με αριθμούς την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους την περασμένη τετραετία η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη προς όφελος των πολιτών.

Ολόκληρη η συνέντευξη Γραφάκου, έχει ως εξής: 

Το κόμμα σας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει πλήρως στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Είναι εφικτό αυτό; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας της σημερινής Κυβέρνησης είναι ότι δεν κατάφερε να ακολουθήσει η χώρα μας την ανάπτυξη που συντελέστηκε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο την τελευταία τετραετία. Η ευρωπαϊκή ένωση αναπτύχθηκε κατά 9,3%, η παγκόσμια οικονομία κατά 13,2% και η χώρα μας μόλις κατά 2,8% την τετραετία 2015 – 2018. Επιπλέον απόδειξη ότι η Κυβέρνηση δεν τα κατάφερε στην οικονομία, είναι ότι επί των ημερών της κάθε χρόνο οι Έλληνες δήλωναν λιγότερα εισοδήματα από την προηγούμενη χρονιά. Τα εισοδήματα που δήλωσαν για το 2014 ήταν 76 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα του 2017 ήταν 73,6 δισ. ευρώ. Τέλος η αδυναμία των συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες είναι εμφανής. Ενδεικτικό ότι οι υποχρεώσεις προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία από 73,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, έχουν ανέβει σε 142,6 δισ. ευρώ σήμερα! Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να κάνει μια δουλειά, να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τα χαμηλά επιτόκια και την αυξημένη ρευστότητα και να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας με γρήγορους ρυθμούς, το οποίο θυμίζω ότι το πήρε το 2014 με αύξηση 0,7% και με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του το μείωσε το 2015 και το 2016, χάνοντας πολύτιμο για τη χώρα χρόνο. Σε αυτή τη δουλεία απέτυχε πλήρως.

 

Η Νέα Δημοκρατία μιλά συνεχώς για «μείωση του κράτους». Και στο παρελθόν είχε την ίδια σημαία της πολιτικής της. Ωστόσο, ούτε ριζική μείωση του κράτους είδαμε, ούτε αποτελέσματα που να οδηγήσουν στην μακροημέρευση του κόμματός σας στην εξουσία. Γιατί τώρα οι πολίτες πρέπει να πιστέψουν ότι τα πράγματα θα γίνουν αλλιώς;

Τώρα πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια να συνεχίσουμε με αυτό το κράτος. Δεν έχουμε δανεικά να το συντηρούμε όπως γινόταν στον παρελθόν. Ούτε οι πολίτες αντέχουν να το πληρώνουν με τους φόρους τους. Πρέπει να το αλλάξουμε ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να του μειώσουμε διαδικασίες, άρα να μειώσουμε γραφειοκρατία. Πρέπει να του μειώσουμε τις «δουλειές» που κάνει. Πχ. πλέον η σύγχρονη τάση στις αδειοδοτήσεις είναι να κάνει έναρξη η ίδια η επιχείρηση, όταν έχει τις προϋποθέσεις. Πρέπει να περάσουμε αρμοδιότητες κρατικές στην αυτοδιοίκηση του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Πρέπει να μειώσουμε οργανισμούς, να μειώσουμε δομές, να μειώσουμε γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις. Και επιτέλους πρέπει αν κάποιες από τις υπηρεσίες που το ίδιο το κράτος εκτελεί σήμερα, αν αυτές μπορεί να τις αγοράσει φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα, να μπορεί να το κάνει. Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια να συντηρούμε κρατικές δομές ή οργανισμούς που δεν παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη και τον επιβαρύνουν με έξοδα. Οι πολίτες υποφέρουν από τη φορολογία και τα χρήματα που πληρώνουν σε φόρους μπορούν να διοχετευθούν παραγωγικότερα στην πραγματική οικονομία. Πρέπει οι φορολογούμενοι να νιώθουν ότι οι φόροι που πληρώνουν στο κράτος πιάνουν τόπο, ώστε να έχουν θετική φορολογική συνείδηση. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αντιλαμβάνεται πολύ καλά, αλλαγή που σε τελική ανάλυση θα επιδράσει θετικά και στις σχέσεις κράτους πολίτη, ενώ θα ενισχύσει και την αξιοπιστία της πολιτικής.

Μπορείτε να εξηγήσετε απλά και κατανοητά, για ποιο λόγο δεν έρχονται στην Ελλάδα άμεσες ξένες επενδύσεις;

Η επένδυση είναι η τοποθέτηση κεφαλαίων από ένα επενδυτή, με στόχο να δημιουργήσει μια οικονομική δραστηριότητα που θα του αποφέρει έσοδα τέτοια που θα του καλύπτουν το κόστος παραγωγής και λειτουργίας της επιχείρησής του, άρα τελικά θα του αποφέρει κάποια κέρδη. Συνεπώς αξιολογεί αρχικά την ταχύτητα έναρξης της δραστηριότητάς του. Εκεί αρχίζουν οι πρώτες καθυστερήσεις, από τη δυσκολία στις αδειοδοτήσεις που υπάρχουν σε αρκετές ακόμα δραστηριότητες, από τη χωροταξική αταξία που εμποδίζει αρκετές επενδύσεις (βλ. στον κλάδο του τουρισμού) κλπ. Στη συνέχεια υπάρχουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που σήμερα στη χώρα μας είναι ψηλές, ψηλότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κι αυτές στοχεύουν να προσελκύσουν επενδύσεις. Επίσης στην Ελλάδα εκτός από την υψηλή φορολογία, έχουμε και μη σταθερό φορολογικό σύστημα. Θυμίζω ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 26% και την ανέβασε στο 29%. Αυτή η φορολογική αστάθεια, μαζί με την πολιτική αστάθεια στη χώρα, δημιουργεί ένα περιβάλλον μη φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Επιπλέον οι επενδύσεις θέλουν και τραπεζικό σύστημα που να παρέχει ρευστότητα στην οικονομία, ενώ τέλος στην Ελλάδα με τον κρατισμό που κρατά η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ, υπάρχει και πολύ υψηλό κόστος ενέργειας που για τη βιομηχανία υπερβαίνει το 50% των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι αντιληπτό, ότι αυτό το περιβάλλον δεν είναι φιλικό στις επενδύσεις, όταν μάλιστα άλλα κράτη στην ευρωπαϊκή ένωση, παρέχουν πολύ φιλικότερες για τις επιχειρήσεις συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Πώς εσείς, ως κυβέρνηση, θα αντιστρέψετε αυτή την πραγματικότητα;

Νομίζω έχει γίνει κατανοητό, ότι οι νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Άρα αν δεν τις προσελκύσουμε, δεν μπορεί η χώρα να ελπίζει σοβαρά για το μέλλον. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο, είναι στοιχείο επιβίωσης για την πατρίδα μας, να βγάλουμε τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, οι οποίες υπολείπονται στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη, κατά 10%.

Εμείς αρχικά επισημαίνουμε ότι η προσμονή για αλλαγή Κυβέρνησης, βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα, αυξάνει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων και μειώνει το κόστος δανεισμού. Αυτό είναι θετικό τόσο για τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, που θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας, αλλά και για το κόστος δανεισμού συνολικά των επιχειρήσεων. Επίσης η βελτίωση της εμπιστοσύνης στη χώρα, αναμένουμε ότι θα ενισχύσει με καταθέσεις το τραπεζικό σύστημα, άρα με ρευστότητα την οικονομία.

Πυρήνας της πολιτικής μας είναι ένα αποτελεσματικότερο και μικρότερο κράτος, με μικρότερο κόστος λειτουργίας. Πυρήνας της πολιτικής μας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Δεν μπορεί μια μεγάλη επένδυση να περνά από 40 κύματα για να γίνει. Για αυτό λέμε, ότι αυτές θα αδειοδοτούνται, αν περάσουν άπρακτες οι προθεσμίες που έχει η δημόσια διοίκηση για την αδειοδότηση, σε επίπεδο υφυπουργού. Επίσης επιβάλλεται να τακτοποιήσουμε το χωροταξικό στη χώρα, ώστε ο κάθε ένας να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει και που. Η σύνδεση των κωδικών ΣΤΑΚΟΔ, με τις χρήσεις γης, θα διευκολύνει απόλυτα.

Αφήνω στο τέλος τη μείωση των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις, αλλά και τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος γενικότερα. Από το 2021 οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα φορολογούνται με 20% και στόχος μας είναι αυτό το ποσοστό να είναι σταθερό (ή να μην αυξάνεται) για πολλά χρόνια. Επίσης η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από 10% σε 5% έχει τη σημασία της, ενώ τέλος ώθηση στις δραστηριότητες των ελευθέρων επαγγελματιών θα δώσει η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22% που είναι σήμερα, καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

 

Με δεδομένο ότι μέχρι τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα βρισκόταν σε μνημόνια, συνεπώς οι βασικές αρχές της πολιτικής που ακολουθούσε η χώρα στην οικονομία υπαγορεύονταν από τους πιστωτές, γιατί η Νέα Δημοκρατία επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας;

Πρώτον σημειώνω ότι η χώρα αν αφηνόταν να συνεχίσει την πορεία της το 2014, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες της από τις αγορές. Το 2014 μετά από έξι χρόνια ύφεσης της οικονομίας, η χώρα μας επανήλθε σε πραγματική ανάπτυξη 0,7%. Θυμίζω ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015 – 2018, αν δεν υπήρχε το εφιαλτικό για την οικονομία εξάμηνο Βαρουφάκη, τότε το ΑΕΠ σήμερα θα ήταν μεγαλύτερο κατά 18 δισ. ευρώ περίπου. Θυμίζω επίσης ότι «επιτυχία» της Κυβέρνησης ήταν να φύγουν από το τραπεζικό σύστημα 45 δισ. ευρώ καταθέσεων. Η Ελλάδα δεν χρειαζόταν άλλο μνημόνιο αφού η οικονομία πήγαινε καλά και το κράτος θα μπορούσε να χρηματοδοτεί τις δανειακές του ανάγκες από τις αγορές. Το 3ο μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα της ολέθριας διαχείρισης του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Επίσης θέλω να κάνω μια διευκρίνηση. Από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 βγήκαν οι δανειστές. Οι δικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή να παρέχουν δάνεια προς την Ελλάδα, τελείωσαν. Αντιθέτως οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντί τους συνεχίζονται και συμπυκνώνονται στην υποχρέωση παραγωγής των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων τάξης 3,5% μέχρι το 2022 και τάξης 2,2%, μέχρι το 2060! Τέλος σημειώνω ότι ο τρόπος επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, έγινε με επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι αύξησαν, αντί να μειώσουν, τις κρατικές δαπάνες και αύξησαν, αντί να μειώσουν τους φόρους και τις επιβαρύνσεις στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία συνολικότερα.

Για αυτό κατηγορούμε τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του για πλήρη αποτυχία στην οικονομική τους πολιτική.