H HSBC βλέπει δύο κύριες προκλήσεις πολιτικής καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση. Το έλλειμμα κατά 9,7% του ΑΕΠ και το χρέος στο 205,6% που εκτινάχθηκαν με την κρίση.

Η HSBC χαρακτηρίζει τις μετοχές της Ελλάδας ως ένα ισχυρό παιχνίδι εξομάλυνσης του τουρισμού. Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές. Από πλευράς ρευστότητας και προοπτικής, δεν πρόκειται για ένα trade «με πολύ κόσμο» και η HSBC είναι overweight στις ελληνικές μετοχές.

Η βρετανική τράπεζα εξηγεί ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά, απρόσμενα, κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση (q-o-q) το πρώτο τρίμηνο, το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης πάνω από 3%. Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ ήταν μόλις 2,7% κάτω από το επίπεδο του τέταρτου τριμήνου 2019 και 3,4% κάτω από την κορύφωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Η ήπια συρρίκνωση μέχρι στιγμής προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εξάρτησης από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ σε εισπράξεις από το εξωτερικό και το 20% μετά το συνυπολογισμό των δευτερογενών επιδράσεων στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις. Πέρυσι, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,8%, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 75%, γεγονός που εκτιμούμε ότι αφαίρεσε 6 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ.

Η υπόλοιπη οικονομία έχει αρκετά καλές επιδόσεις, σύμφωνα με την HSBC. Αυτό συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο, όταν η πτώση που σχετίζεται με τους περιορισμούς στην κατανάλωση (-1,2% q-o-q) αντισταθμίστηκε από μια απότομη αύξηση των επενδύσεων (3,0% q-o-q) και των εξαγωγών (4,0% q-o-q). Σε αντίθεση με τις υπηρεσίες, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν σταθερές επιδόσεις και αυξήθηκαν κατά 8% τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους έναντι του 2019.

Η βελτίωση της κατάστασης της COVID-19 επέτρεψε τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναλειτουργία της οικονομίας το Μάιο. Αυτό οδήγησε σε εκτίναξη του δείκτη οικονομικού κλίματος, από 97,9 τον Απρίλιο σε 108,6 τον Μάιο, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα προ της κρίσης επίπεδα. Ο δείκτης PMI στη μεταποίηση εκτινάχθηκε στο 58,6 τον Ιούνιο, μετά από ένα ήδη ισχυρό ξεκίνημα του έτους για τη βιομηχανική παραγωγή (σ.σ. τον Απρίλιο, ήταν σχεδόν 9% υψηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα). Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει επίσης γρήγορα, με τις λιανικές πωλήσεις να αρχίζουν να ανακάμπτουν μετά από ένα κακό ξεκίνημα και οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών τον Απρίλιο.

Πέραν αυτού, η ισχύς της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι ξένοι τουρίστες θα συρρεύσουν στις ελληνικές παραλίες. Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε επίσημα στις 14 Μαΐου και το 2019, πάνω από το 90% των ξένων τουριστών στην Ελλάδα έφτασαν από το Μάιο. Τα κριτήρια εισόδου είναι από τα πιο γενναιόδωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ξένοι τουρίστες επιτρέπεται να εισέλθουν με απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ COVID-19.

Η HSBC βλέπει ότι οι ξένοι τουρίστες φτάνουν φέτος μόλις στο 40% των προ κρίσης επιπέδων. Έτσι, παρόλο που αναθεώρησε προς τα πάνω τη φετινή ανάπτυξη (από 2,2% σε 4,5%), εξακολουθεί να αναμένει υψηλότερη ανάπτυξη το 2022 (σε 5,5%, από 6,0%).

Το Eurogroup ενέκρινε πρόσφατα τη δέκατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αποδεσμεύοντας κεφάλαια ύψους 0,7 δισ. ευρώ, χαιρετίζοντας τα μέτρα για την ενίσχυση της υλοποίησης μεγάλων δημόσιων επενδυτικών έργων και ένα νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα παρέχει “ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο πλαίσιο για την παροχή κοινωνικής στήριξης και εξατομικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης”, εξηγούν οι θεσμοί, προσθέτει η HSBC. H χώρα επίσης ολοκληρώνει επίσης ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της εξουσίας των συνδικάτων και την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί κλειδί για την αποδέσμευση 31 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ NGEU. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026.

Διαβάστε ακόμα:

Βακάρος (MLS): Χρειαζόμαστε άμεσα κεφάλαια, απαιτείται αναδιάρθρωση χρέους

Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ΕΑΒ – 700 προσλήψεις έως το τέλος του 2021

Στις 15 Ιουλίου η εφαρμογή για τον έλεγχο του Covid Pass στην εστίαση – Πώς θα λειτουργεί (vid)