Φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας έως πρόσφατα, όμως η ηλεκτρονική διασύνδεση του Κτηματολογίου με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι γεγονός και πλέον από το 2020 θα γίνεται μαζική διασταύρωση στοιχείων και δηλώσεων για 8 εκατομμύρια ακίνητα προκειμένου να αποκαλυφθεί φορολογητέα ύλη και να επιβληθούν νέοι φόροι (60 εκατ. ευρώ «για αρχή») που δεν εισπράττονταν μέχρι τώρα από χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Με τη σύνδεση της βάσης δεδομένων ΑΑΔΕ και Κτηματολογίου γίνεται πλέον και σήμερα ταυτοποίηση ιδιοκτητών και ακινήτων για ελεγκτικούς σκοπούς της Εφορίας, ισχύει όμως και το αντίστροφο: η ΑΑΔΕ έχει συνδέσει ΑΦΜ ιδιοκτητών και γεωγραφικές περιοχές, εντοπίζει «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες και τους (προ)ειδοποιεί με mail ότι έχουν δηλωμένα ακίνητα στο Ε9, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει ακόμα στο Κτηματολόγιο!

Εξτρα έσοδα κάθε χρόνο

Τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπει στον Προϋπολογισμό του 2020 η κυβέρνηση αναμένεται να πολλαπλασιαστούν από το 2021 και μετά, όταν θα πρέπει να τελειώσει η φάση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Μετά την αποκάλυψη των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων στη χώρα, θα επανυπολογιστούν και οι φόροι ακινήτων που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι μεταβίβασης, τα τεκμήρια, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη κ.λπ.

Θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί όσο παραμένει χαμηλή η συμμετοχή στην κτηματογράφηση και στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων που τρέχουν, οι διασταυρώσεις δεν θα αποκαλύπτουν τίποτα διαφορετικό απ’ όσα έχουν δηλώσει ήδη στα Ε9 οι περισσότεροι ιδιοκτήτες. Καθώς η πλειονότητα απέχει ακόμα από τις διαδικασίες αυτές, το Ε9 δεν αλλάζει και τα πραγματικά τετραγωνικά θα αποκαλυφθούν μόνο όταν χρειαστεί μελλοντικά κάποια μεταβίβαση ακινήτου, για την οποία απαιτούνται πλέον βεβαίωση μηχανικού και ηλεκτρονικός αριθμός ταυτότητας του ακινήτου.

Τρέμουν τα λάθη

Για τους λογιστές, πάντως, έχει καταντήσει ρουτίνα να προσθέτουν στα Ε9 των πελατών τους επιπλέον τετραγωνικά, βοηθητικούς ή κύριους χώρους και ό,τι άλλο ακίνητο είχε ξεχαστεί, αλλά δηλώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομίες. Και αυτό επειδή όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες… θυμούνται ή ανακαλύπτουν ακίνητα σε περιοχές που εντάσσονται στο Κτηματολόγιο, όπως και όταν πλησιάζουν οι καταληκτικές διορίες για να ενταχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις ημιυπαίθριων χώρων και τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Προ ημερών, όμως, έγινε και το αντίστροφο: το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο και η ΑΑΔΕ έσπευσαν να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση και να την αποστείλουν μαζικά με mail σε 2 εκατομμύρια φορολογούμενους που εμφανίζονται στην Εφορία να είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές και περιφερειακές ενότητες της χώρας στις οποίες στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο (Δράμα, Ξάνθη, Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αρκαδία, Ηράκλειο, Μαγνησία, Δυτική Αττική κ.α.). Κρίθηκε αναγκαίο λόγω της χαμηλής προσέλευσης στο Κτηματολόγιο και προκειμένου να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ότι ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση στην περιοχή όπου η Εφορία ξέρει ότι έχουν ακίνητα, αλλά πιθανότατα να μην το έχουν πληροφορηθεί οι ίδιοι – αν, για παράδειγμα, κατοικούν μακριά, στα αστικά κέντρα ή και εκτός Ελλάδος.

Η ΑΑΔΕ αποβλέπει έτσι να αποκτήσει στη συνέχεια πρόσβαση στα πλήρη και ορθά στοιχεία που θα δηλωθούν. Εκείνο που την ανησυχεί είναι όχι μόνο το πότε θα είναι έτοιμη η Κτηματολόγιο Α.Ε. να της παράσχει κτηματογραφικά δεδομένα προς διασταύρωση και εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και να μην έχουν λάθη στα τετραγωνικά ή στα δικαιώματα κ.λπ.

Δεν ξεχνούν, άλλωστε, την τεράστια κοινωνική και πολιτική ένταση πριν από 12 χρόνια, όταν ανακαλύφθηκαν λάθη στην επεξεργασία δηλώσεων Ε9 για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Στο Κτηματολόγιο κάθε σπίτι ή αγροτεμάχιο αποκτά ταυτότητα ακινήτου με αυστηρά καθορισμένες συντεταγμένες που καταγράφονται σε δορυφορικούς χάρτες. Κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα θα οδηγεί στον μοναδικό αριθμό που κρύβεται πίσω από τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη ενώ θα παρακολουθεί κάθε μεταβίβαση στο μέλλον.