Μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης αναμένεται να καταλάβει μια θέση που θα την «εξοπλίσει» περισσότερο στην «μάχη» με τους γίγαντες της Silicon Valley, οι οποίοι ήδη την φοβούνται.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ,  επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κληθεί την Τρίτη από τους ευρωβουλευτές  που θα πρέπει να την εγκρίνουν για να γίνει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 1 Νοεμβρίου, επιφορτισμένη με την καθιέρωση «μιας Ευρώπης κατάλληλης για την ψηφιακή εποχή».

Η θέση αυτή θα της δώσει την εποπτεία της συνολικής πολιτικής για την τεχνολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την τεχνητή νοημοσύνη, τους κανόνες ευθύνης για τις «κόκκινες γραμμές» στις πλατφόρμες διαδικτύου των επιχειρήσεων αλλά και έναν φόρο που θα μπορούσε να επιβληθεί στις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες.

Αυτή η πρόσθετη εξουσία , με έναν νέο, πενταετή, ορίζοντα επαυξάνει τον ήδη ισχυρό ρόλο της Βεστάγκερ, ως αντιμονοπωλιακού φορέα και μάλιστα με  αυτονομία να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεται από  πολιτικές πιέσεις. Τέτοιες αποφάσεις ήταν η φορολόγηση της Apple, τα πρόστιμα της Google αλλά και το βέτο για την  γαλλο-γερμανική σιδηροδρομική συμφωνία.

«Γνωρίζει πώς να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις», δήλωσε ο Andreas Schwab, Γερμανός βουλευτής, ο οποίος θα ερωτήσει τη Βεστάγκερ για το πώς σχεδιάζει να διαχειρισθεί μια ευρωπαϊκή ώθηση στον ανταγωνισμό, με τέτοιο τρόπο ώστε οι εταιρείες να δώσουνμεγαλύτερη προσοχή στη βιομηχανική πολιτική.

Η Βεστάγκερ  έχει χτίσει μια καλή ιστορία με τους ευρωβουλευτές οι οποίοι έχουν επαινέσει  τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογιών σε ότι αφορά τις συνθήκες ανταγωνισμού, δήλωσε η Livia Solange West, διευθύνουσα σύμβουλος από την The Vectory, με έδρα τις Βρυξέλλες. Η Βεστάγκερ θα συμμετάσχει σε μια μεγάαλη ομάδα πολιτικών και επιχειρηματιών, λέγοντας ότι “το δίκαιο ανταγωνισμού δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα στις ψηφιακές αγορές και ότι απαιτείται ρύθμιση”, ανέφερε.

Ο διπλός ρόλος πιθανώς βάζει την Βεστάγκερ σε δύσκολη θέση, είπε ο Mathew Heim, ερευνητής στο blog think tank Bruegel, εκφράζοντας τον προβληματισμό του.

«Είναι προβλέψιμο ότι η επιθυμία προώθησης του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. μπορεί να επηρεάσει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Heim. Ένας επικεφαλής της ψηφιακής πολιτικής «εκπληρώνει την εντολή να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ψηφιακή ηγεσία ή κυριαρχία». Πώς θα μπορούσε να ισχύσει αυτό αν ως Επίτροπος Ανταγωνισμού, είχε λάβει  απόφαση να απαγορευθεί η συγχώνευση μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου ή να μην επιτραπεί  σε μια μη ευρωπαϊκή επιχείρηση να αποκτήσει τεχνολογία επόμενης γενιάς»;