του Αργύρη Παπαστάθη

Στην έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, το Δημόσιο προσέλαβε για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan and Nomura.

Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του “αποθεματικού” που πρόκειται να δημιουργήσει.

Το βιβλίο των προσφορών θα ανοίξει αύριο ενώ η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας καθώς και η τιμολόγηση του νέου ομολόγου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες.

Νωρίτερα το newmoney.gr έγραφε:

Το μεσημέρι αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη νέα έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η έξοδος αναμένεται από σήμερα το απόγευμα (λιγότερο πιθανό) ως την Τετάρτη.

Τραπεζικοί κύκλοι αναμένουν ισχυρή ζήτηση ενώ ένα επιτόκιο από 3,4 ως 3,5% θα θεωρηθεί επιτυχία. Αν όλα πάνε καλά το ποσό που θα αντληθεί μπορεί να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ ίσως και κάτι παραπάνω.

Μετά το επιτυχημένο swap των ομολόγων τον Δεκέμβριο, η ελληνική καμπύλη απέκτησε αντικειμενικά στοιχεία τιμολόγησης και έτσι οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και αναλύσεις μετρώντας το spread σε σύγκριση με τις αποδόσεις των ομολόγων χωρών όπως η Πορτογαλία.

Επίσης, το βελτιωμένο προφίλ του ελληνικού χρέους,  μετά την κίνηση του Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι καθιστά ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα στα μάτια επενδυτών που δεν ενδιαφέρονταν μέχρι πρότινος για την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η χώρα μπήκε στο “ραντάρ” των “κανονικών επενδυτών” (real money investors) και παύει να απασχολεί αποκλειστικά τα hedge funds τα οποία τοποθετούν χρήματα με μόχλευση.

Έτσι, ο στόχος του κ. Τσακαλώτου  είναι να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση η οποία θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα καλό επιτόκιο (3,4% ως 3,5%).

Ενδεχόμενη επιτυχία της έκδοσης εκτιμάται ότι θα συμπιέσει προς τα κάτω έτι περαιτέρω ολόκληρη την καμπύλη των ελληνικών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη κίνηση που σκοπεύει να κάνει κυβέρνηση είναι να εκδώσει τριετές ομόλογο κάποια στιγμή την άνοιξη, χωρίς να αποκλείεται και μια έκπληξη με μια κίνηση πιο φιλόδοξη (από το τριετές), ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές σε συνάρτηση και με τις Ιταλικές εκλογές.

Συνολικά η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 9 δισ. ευρώ από τις αγορές μέχρι το καλοκαίρι τα οποία σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό  Σταθερότητας (ESM) θα γεμίσουν το λεγόμενο δημοσιονομικό μαξιλάρι (cash buffer) με ένα ποσό ως 19 δις ευρώ για το διάστημα από το τέλος του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, ως και το τέλος του 2019.