Το… εκλογικό 2023 επηρεάζει ήδη και θα επηρεάσει και τους επόμενους μήνες την εγχώρια αγορά ακινήτων, αφού ήδη, ο χρόνος που απαιτείται τώρα για την πώληση ενός ακινήτου και την ολοκλήρωση μίας συναλλαγής είναι μεγαλύτερος.

Οι προοπτικές ωστόσο του εγχώριου real estate παραμένουν θετικές και πολλά υποσχόμενες και εκτιμάται ότι μετά τις εκλογές, το αργότερο, η αγορά θα ακολουθήσει «σημαντικά ανοδική πορεία».

Οι εκτιμήσεις προέρχονται από την τελευταία ανάλυση της γνωστής εταιρείας κτηματομεσιτικών υπηρεσιών “Engel & Völkers Greece” αναφορικά με την πορεία της ελληνικής αγοράς το τρέχον- εκλογικό- έτος και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά όσον αφορά τον χρόνο συναλλαγής που απαιτείται για την πώληση ενός ακινήτου, «οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς φέτος.

Χρειάζεται ήδη περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής για ένα ακίνητο και αναμένεται ότι ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά την προεκλογική περίοδο από τις αρμόδιες αρχές, τα υποθηκοφυλακεία κ.λπ.»

«Η πορεία και η εξέλιξη της αγοράς το τελευταίο διάστημα δημιουργεί χώρο για αισιοδοξία», αναφέρει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της “Engel & Völkers Greece”, με σημαντική άνοδο των τιμών από το 2018 και μετά, ενώ ήδη στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας έχει ανακτηθεί, κατά μέσο όρο ανά την Ελλάδα, το ήμισυ από τι 40% περίπου της πτώσης των τιμών στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

«Στις πιο προνομιούχες περιοχές οι τιμές έχουν ανέβει ακόμη περισσότερο και είναι εμφανής η έλλειψη νέων/ prime ακινήτων».

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η Ελλάδα είναι ξανά πολύ δημοφιλής σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και η στάση αναμονής που παρατηρήθηκε μέσα στο 2022 (σ.σ. κυρίως στα πιο ακριβά ακίνητα), ειδικά όσον αφορά την αγορά της κύριας κατοικίας, «δίνει σταδιακά τη θέση της στο μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά όταν πρόκειται για ελκυστικές επενδύσεις.

Οι τιμές των ακινήτων που παραμένουν σαφώς πιο συγκρατημένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές- τόσο στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και στα νησιά- σε συνδυασμό με την προσφορά ακινήτων και τα κίνητρα στην αγορά κεντρικά από την ελληνική Πολιτεία φαίνεται ότι διατηρούν την αγορά σε σταθερά επίπεδα, σε αυτή τη συγκυρία, παρά το γενικότερο κλίμα των αναταράξεων στο οικονομικό επίπεδο πανευρωπαϊκά».

Η ανάλυση της εταιρείας αναφέρεται και στον αντίκτυπο λόγω της πανδημικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία που έχουν αφήσει το στίγμα τους από πέρυσι, με αύξηση του κόστους κατασκευής, αύξηση των επιτοκίων και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Στην πράξη, ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων είχε διαφορετικά αποτελέσματα: τα επιτόκια στεγαστικών δανείων επιβαρύνθηκαν από την άνοδο του Euribor, αυξάνοντας έτσι το κόστος για τον δανειολήπτη, αλλά από την άλλη πλευρά, η πρόθεση αντιστάθμισης των πληθωριστικών πιέσεων μέσω της αγοράς ακινήτων έχει γίνει μεγαλύτερη.

Επί του παρόντος, περίπου το 25% των πωλήσεων πραγματοποιούνται μέσω στεγαστικού δανείου και για το 2023, εκτιμάται αύξηση των νέων στεγαστικών δανείων σε περίπου 30%, αν και η ζήτηση για νέα δάνεια έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης των επιτοκίων».

Διστακτικοί τώρα οι Έλληνες για αγορές

Οι Έλληνες είναι επί του παρόντος εν μέρει διστακτικοί όσον αφορά τις αγορές νέων ακινήτων, όπως αναφέρουν οι επιτελείς της Engel. «Από τη μια πλευρά, οι τιμές έχουν αυξηθεί και, ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί και το κατασκευαστικό κόστος- όπως έχει συμβεί στις περισσότερες χώρες.

Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων και το ενεργειακό ζήτημα που έχει προκύψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες χρηματοδότησης, ειδικά για τους αγοραστές μικρών κατοικιών. Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική Πολιτεία να μετριάσει τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς λόγω του πληθωρισμού».

Πάντως φαίνεται ότι κρίνεται θετικά ότι για πρώτη φορά επιχειρείται στήριξη 10.000 νέων για αγορά ακινήτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η εταιρεία, αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα, μέσα στο 2023, οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» για τις αγορές ακινήτων από τρίτους επενδυτές, μετά και την αύξηση του ορίου στις 500.000 ευρώ (από τις 250.000 ευρώ) σε μητροπολιτικές και δημοφιλείς για τους αγοραστές περιοχές

Στον τομέα των ενοικίων, «δεν αναμένεται ότι οι τιμές θα αλλάξουν αισθητά το 2023, λόγω και της μειωμένης προσφοράς».

Η έλλειψη κατασκευής νέων κατοικιών που σημειώθηκε στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας στις μεγάλες πόλεις είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές με σημαντική αύξηση, ενώ ρόλο, σε συγκεκριμένες, τουριστικές περιοχές, έχει παίξει και το γεγονός της σημαντικής ανόδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Διαβάστε ακόμη

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Το νέο εργοστάσιο της Prada είναι ένα πράσινο έργο Τέχνης στην καρδιά της Τοσκάνης

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης