Μεγαλύτερο «χέρι» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων επιθυμεί να βάλει η τουρκική κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται τη δημιουργία μιας νέας σχετικής νομοθεσίας. 

Πληροφορίες δε, του πρακτορείου Bloomberg αναφέρουν ότι επί τάπητος βρίσκεται ακόμη και το σενάριο της επιβολή φόρου σε ορισμένες συναλλαγές crypto ή άλλων ψηφιακών assets.  

H τελική μορφή του νομοσχεδίου θα παρουσιαστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να τεθούν νέοι κανόνες στη λειτουργία των εγχώριων πλατφόρμων κρυπτονομισμάτων.  

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιβολή ενός μίνιμουμ κεφαλαιακού αποθέματος 100 εκατ. λιρών (6 εκατ. δολαρίων), αλλά και η υποχρεωτική λειτουργία υποκαταστήματος, το οποίο θα φορολογείται στην Τουρκία.  

Όσον αφορά την επιβολή φόρου ανά συναλλαγή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός συμβολικού φόρου για κάθε αγορά με κρυπτονομίσματα, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν πληροφορίες για το ακριβές ύψος. 

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τρόπους ασφαλούς αποθήκευσης των κρυπτονομισμάτων, πιθανώς σε κάποια υποδομή του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να αποφεύγονται και να αποτρέπονται οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης.  

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Άγκυρας έρχεται να ενισχύσει την εποπτεία στον κλάδο των crypto, μετά τη θορυβώδη κατάρρευση αρκετών ανταλλακτηρίων κατά τη διάρκεια του 2021. 

Άλλωστε, πρόκειται για έναν κλάδο με ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση ανάμεσα στους Τούρκους, η οποία αυξάνεται ενόσω η λίρα υποχωρεί και ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» την αξία των αποταμιεύσεων.  

Διαβάστε επίσης:

Οι φθινοπωρινές εκλογές, η επέλαση των Σαουδαράβων, των Ισπανών και των Ισραηλινών επενδυτών και οι χρυσές αμοιβές του Στασινόπουλου

Οι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν $2,1 δισ. το 2022 για αγορά 114 πλοίων

Χρηματιστήριο: Οι 3+3 μετοχές που δίνουν κέρδη και «αγνοούν» το παγκόσμιο sell off