Κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ διεκδικεί για τη βιομηχανία και το εμπόριο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με βάση τη μελέτη που κατέθεσε για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», τα 5 δισ. ευρώ αφορούν δράσεις υπέρ της βιομηχανίας και άλλο 1 δισ. ευρώ προορίζεται για το εμπόριο.

Η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης, βάσει της οποίας κινούνται προς το παρόν οι σχεδιασμοί, είναι η εξασφάλιση κονδυλίων κοντά στα 20 δισ. ευρώ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, που, λόγω και του Brexit, θα είναι μειωμένο (το τρέχον θα φθάσει τα 26 δισ ευρώ), όπως εξηγούσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης στο περιθώριο του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου την περασμένη Παρασκευή. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί με τη λήξη των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη και την απόφαση για την κατανομή των κονδυλίων ανά χώρα ως το καλοκαίρι.

Με αυτό ως δεδομένο και εφόσον η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης εγκριθεί, το 1/3 των νέων κοινοτικών κονδυλίων θα αφορά την ενίσχυση της βιομηχανίας και του εμπορίου. «Η βιομηχανία είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης αλλά και δημιουργίας περισσοτέρων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας», εξηγούσε στο «business stories» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης που είχε και την ευθύνη της σύνταξης της μελέτης. «Δημιουργήσαμε έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης και μελετήσαμε εμπεριστατωμένα τη διεκδίκηση που έχουμε για τη βιομηχανία και το εμπόριο. Πρόκειται για πραγματικά εμπεριστατωμένη μελέτη. Ελπίζω να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα στα οποία έχουμε στοχεύσει», σημειώνει.
Ως τότε βέβαια ο δρόμος προβλέπεται μακρύς με καταλυτικό σημείο στη διαπραγμάτευση τη νέα στρατηγική της Ευρώπης. Αφού κλειδώσει αυτή, μαζί με τα κεφάλαια που θα πάρει κάθε χώρα-μέλος θα ξεκινήσει και η διαδικασία της εσωτερικής κατανομής. Ηδη, πάντως, την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου έσπευσε να κηρύξει την έναρξη του διαλόγου για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής και των επιλογών που θα γίνουν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για όλα τα κρίσιμα αναπτυξιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

Δράσεις

Στη μελέτη που έχει υποβληθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογραμμίζονται μια σειρά από προκλήσεις στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού τόσο της βιομηχανίας όσο και του εμπορίου. Μεταξύ αυτών είναι η λεγόμενη «Βιομηχανία 4.0», το στοίχημα της ψηφιοποίησης, η εναρμόνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των βιομηχανικών επιχειρήσεων με τα σύγχρονα δίκτυα και τη νέα τεχνολογία. Επειτα είναι οι απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές αναβαθμίσεις. Σημαντικό στοιχείο της πρότασης είναι και η καθιέρωση κινήτρων για συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών. Για το εμπόριο η πρόβλεψη των ενισχύσεων ακολουθεί την κατεύθυνση των δράσεων ψηφιοποίησης αλλά και της εξωστρέφειας που, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, είναι το μείζον.

Ενα σημαντικό κομμάτι των διεκδικήσεων από το νέο ΕΣΠΑ εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφορά την περιφέρεια. «Προσωπικό μου στοίχημα είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας – κυρίως στην επαρχία. Δημιουργώντας μονάδες στην περιφέρεια, όπου μάλιστα διαθέτουμε ικανό προσωπικό και υπάρχει προσφορά εργασίας, βάζουμε γερές βάσεις για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Ετσι, τα νέα παιδιά θα μπορούν να βρίσκουν δουλειά στον τόπο που μεγαλώνουν», τονίζει ο κ. Παπαθανάσης.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την περιοχή της Μεγαλόπολης αναμένονται, πάντως, ειδικές προβλέψεις και ενισχύσεις λόγω της απόφασης τερματισμού της λιγνιτοπαραγωγής στη χώρα ως το 2023. Αυτό υπογράμμισε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κατά τις τοποθετήσεις τους στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Σύμφωνα δε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, η ενίσχυση μέσω του Ειδικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (το οποίο δεν εντάσσεται στο ΕΣΠΑ) θα μπορούσε να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ με την απαραίτητη μόχλευση, κάτι όμως που επίσης είναι υπό διαπραγμάτευση.