Η κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής στους νέους ηλικίας έως 29 ετών και η οριζόντια περικοπή του στο 10%, από τον Ιανουάριο του 2022 περιλαμβάνοντα στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα λαμβάνουν πιο φθηνούς λογαριασμούς από το επόμενο έτος.

Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου διορθώνεται εν μέρει μια σημαντική επιβάρυνση του κόστους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009.

Οι χρεώσεις σήμερα

Σήμερα, το τέλος κινητής υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%.

Στου λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στο 39% με 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Το κόστος των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θα μειωθεί σημαντικά, καθώς στην καρτοκινητή επιβάλλεται οριζόντιο τέλος 12% ανεξαρτήτως του ποσού ανανέωσης.

Μεγαλύτεροι κερδισμένοι θα είναι οι νέοι έως 29 ετών που διαθέτουν συμβόλαιο ή καρτοσυμβόλαιο κινητής, οι οποίοι θα δουν το τέλος να μηδενίζεται. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το αν και πως ακριβώς θα ισχύσει η απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για την καρτοκινητή.

Στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες αλλά και τις επαγγελματικές συνδέσεις τη μεγαλύτερη μείωση από την οριζόντια μείωση του ειδικού τέλους στο 10% θα δουν όσοι πληρώνουν πιο ακριβά συμβόλαια και ειδικά όσοι πληρώνουν περισσότερο από 150 ευρώ τον μήνα.

Το μέτρο για την οριζόντια μείωση του τέλους θα μειώσει και τα κόστη των πρόσθετων υπηρεσιών που πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα πακέτα δεδομένων internet, εκτός από αυτά που περιλαμβάνει το συμβόλαιο και αυτό διότι το τέλος κινητής προστίθεται και σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης 10% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αφορούν όλους τους καταναλωτές

Νέα Notam: Τι αλλάζει για τους ανήλικους επιβάτες στις πτήσεις εσωτερικού

Μπεν Φράνσις: Οι… fit Youtubers τον έκαναν δισεκατομμυριούχο στα 20 του