Με ρυθμό στην περιοχή 3,5 – 4% θα αναπτυχθεί φέτος η ελληνική οικονομία σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο το 2022 στην περιοχή του 9% με 9,6%, ενώ η πρόβλεψη για το μέσο ποσοστό ανεργίας το 2022 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω, στην περιοχή του 12% – 12,4%.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της Έκθεσης ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, οι ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης φέτος αναμένονται ισχυροί, παρά τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, ενώ για τη διατήρηση των ρυθμών μεγέθυνσης σε υψηλό επίπεδο είναι κρίσιμο να αυξάνονται συστηματικά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

«Αν και σχεδόν όλες οι οικονομίες πλήττονται, η δική μας είναι σε κρίσιμο σημείο. Στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ως κομβικό ενδιάμεσο στόχο, επιχειρεί να τεθεί σε τροχιά συστηματικής ανάπτυξης», επισήμανε ο κ.Βέττας.

«Οικονομίες όπως η δική μας, με χρόνιες δομικές υστερήσεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού κυρίως με επιδοματικές πολιτικές. Αν και είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και πολιτικές προσαρμογής της ρύθμισης σε βασικές αγορές, είναι επείγον να υπάρξει υποστήριξη της παραγωγής, με απλούστευση διαδικασιών και κανόνων και μεταρρυθμίσεις για αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων», είπε ο κ.Βέττας.

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας που διαγράφεται για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του κράτους και των επιχειρήσεων. Αν αυτό συμβεί, η χρηματοδότηση στη συνέχεια δεν θα είναι πρόβλημα και η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή.

Διαβάστε ακόμη

«Ναι» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο ως πράσινες επενδύσεις

Κατατέθηκε η τροπολογία για το «ψηφιακό πορτοφόλι» με δίπλωμα Ι.Χ – ταυτότητα

Bloomberg: Πόσα τρισ. δολάρια έχασαν οι μεγιστάνες του πλανήτη σε έξι μήνες