Ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, λόγω ενίσχυσης των προσδοκιών σε Λιανικό εμπόριο και Υπηρεσίες. Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία που δημοσίευσε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Εξασθένισε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ανερχόμενος στις 108,9 μονάδες (από 109,2 μονάδες τον Μάρτιο), οριακά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό (108,8 μονάδες).

Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παραμένει η αρνητική επίδραση από τη συνεχιζόμενη, αλλά ηπιότερη, τάση ενίσχυσης των τιμών στα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά, με την κατανάλωση, ωστόσο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Αν και κυριαρχούν θετικές προσδοκίες, υπάρχει στάση αναμονής ενόψει της οικονομικής πολιτικής που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά, καθώς και των υπολοίπων δεδομένων στο ευμετάβλητο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα.
Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Μάρτιο. Σε ετήσιο επίπεδο, η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε 0,2% στην Ελλάδα, έναντι εντονότερης εξασθένισης 1,3% στην ΕΕ27. Επιπλέον, η εγχώρια μεταποίηση κινήθηκε ανοδικά κατά 7,5%.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, υπήρξε νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 21,3% τον Φεβρουάριο καθώς και μείωση εμπορικού ελλείμματος στα 3,2 δισ. ευρώ, από 3,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Διαβάστε ακόμη

«Σπίτι μου»: 1.500 εγκρίσεις μέσα σε 45 ημέρες για χαμηλότοκα δάνεια σε νέους

Eurostat: Στο 4,5% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις – Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το δάνειο

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ