Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, κάτι που υποδηλώνει ότι η απασχόληση εμφανίζει σημάδια αντοχής, παρά την εντεινόμενη οικονομική αβεβαιότητα.  

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 2.000 και ανήλθαν σε 243.000 για την εβδομάδα 14-20 Αυγούστου, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 252.000.  Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας σημείωσε κάμψη σε 1,42 εκατ. Άτομα.

Τα εν λόγω στοιχεία έρχονται να καταδείξουν τις καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις -σε γενικές γραμμές- να αποφεύγουν τις απολύσεις και τις μειώσεις. 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες, ιδίως από τον τεχνολογικό τομέα, έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές ή «πάγωμα» προσλήψεων, υπό τον φόβο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης του κόστους δανεισμού. 

Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας θεωρούνται άκρως σημαντικά για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή τη Federal Reserve, η οποία προσπαθεί να καθορίσει τα επόμενα βήμα της νομισματικής πολιτικής. 

Μια υγιής αγορά εργασίας, οπωσδήποτε, «λύνει» τα χέρια της Fed ως προς την προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού, καθώς διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 2,25%). 

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει μια πρώτη γεύση του τι μέλλει γενέσθαι, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ θα επαναλάβει τη δέσμευση για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.  

Οι traders, από την πλευρά τους, δίνουν πιθανότητες 60,5% για μια αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και πιθανότητες 39,5% για μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης.   

Διαβάστε επίσης:

Τα δύο φρέσκα γκάλοπ μετά τα γεγονότα, η Τράπεζα Κύπρου και το βαρύ πυροβολικό, η μέρα των ΕΛΠΕ και οι εξελίξεις στη Euromedica

Μύκονος: Το σφυρί για ακίνητο-«φιλέτο» στη Χώρα και ο πρίγκιπας (pics)

Αδελφοί Κοχ: Η αυτοκρατορία μιας πανίσχυρης οικογένειας