Mια πιθανή αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, ανοίγει τον δρόμο για κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Εξάλλου στις αρχές Δεκεμβρίου και την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού με τις τελικές προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και το 2022, θα κριθεί η τύχη εισηγήσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά για και για τους δημοσίους υπαλλήλους ή τους συνταξιούχους ακόμη ενδεχομένως.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ενώ από το 2023 θα καταργηθεί η εισφορά για το σύνολο δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει καθαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς θα συμβάλει στην τόνωση του εισοδήματος των μισθωτών και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Συνεπώς, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους από την 1/1/2022 θα οδηγήσει στο να δουν σημαντικές αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Συνεπώς, η νέα ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ, όπως αναμένεται, πάνω από το 5,9% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό, αυξάνοντας τις δυνατότητες για ελαφρύνσεις και νέες παροχές. Υπενθυμίζεται δε, ότι επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε ακόμη:

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρό rebound για την ελληνική οικονομία – «Βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2021

Η πανδημία «πίκρανε» τον Τερκενλή

Προς αξιοποίηση δεκάδες διατηρητέα του Δημοσίου στο κέντρο της Αθήνας (pics)