Πιο ακριβός θα είναι ο καφές στο χέρι από τα καταστήματα μαζικής εστίασης ή μέσω διανομής από την 1/1/2022 όχι μόνο σε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, αλλά και σε χάρτινα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εισήγαγε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας διάταξη με την οποία η επιβολή του τέλους των 5 λεπτών του ευρώ (4 λεπτά τέλος + 1 λεπτό ΦΠΑ κατ΄αναλογία του τέλους για την πλαστική σακούλα) για κάθε τεμάχιο πλαστικού από την 1η Ιανουαρίου 2022 επεκτείνεται και στα χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης.

Η σχετική διάταξη μάλιστα εισήχθη μόλις μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους στα πλαστικά προϊόντα.

Ουσιαστικά από τη νέα χρονιά όποιος προμηθεύεται καφέ ή άλλο ρόφημα ή φαγητό σε πλαστικό ή χάρτινο ποτήρι ή άλλο σκεύος θα χρεώνεται με 0,05 ευρώ. Η χρέωση μάλιστα θα είναι διακριτή ανά τεμάχιο, πράγμα που σημαίνει πως για καθένα απ΄αυτά θα επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά και εάν το ποτήρι έχει και καπάκι το τέλος που θα πληρωθεί θα διπλασιάζεται φτάνοντας τα 0,010 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο:

  • Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.
  • Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επί τόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Αναφορικά με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους και στα χάρτινα προιόντα, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι αποσκοπεί στην πρόληψη των αποβλήτων από προϊόντα μιας χρήσης γενικότερα.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι η περιβαλλοντική εισφορά καλύπτει και αυτού του είδους τα υλικά, προκειμένου να αποτραπεί μια ανεπιθύμητη αντικατάσταση των πλαστικών κυπέλλων για ροφήματα και περιεκτών για τρόφιμα από υλικά που επιβαρύνουν άμεσα το περιβάλλον με μικροπλαστικά και τελικά δεν αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες, με στροφή προς χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων περιεκτών, όπως είναι ο στόχος της σχετικής νομοθεσίας.

Διαβάστε ακόμα:

ΤτΕ: «Ράλι» αυξήσεων των αξιών στα ακίνητα και το 2022 (Διάγραμμα)

Νέα μέτρα για την «Όμικρον»: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού – Ισχυρή σύσταση για test (vid)

Οικογένεια Mulliez: Οι βαθύπλουτοι Γάλλοι που «ψηφίζουν» Ελλάδα με Leroy Merlin, Decathlon και Voltalia (pics)