Κάθε μήνα όλο και ακριβότερη γίνεται η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Παρά την έκρηξη της πανδημίας και την τεράστια ύφεση του 2020, οι τιμές στην αγορά των κατοικιών δεν έπεσαν. Έπεσε μόνο ο ρυθμός αύξησης των τιμών τους.

Αυτή  η τάση αποκλιμάκωσης των ρυθμών αύξησης των αξιών, η οποία καταγράφηκε με την έναρξη της πανδημίας, σταμάτησε και αντιστράφηκε πλήρως μέσα στο 2021. Και σύμφωνα με τη διεύθυνση μελέτης και ανάλυσης των ακινήτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τους προσεχείς μήνες, στην Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής τονίζεται πως η ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται!

Η σωρευτικά σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενίσχυση των επενδύσεων, την προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιακής  αναβάθμισης του κράτους, τη δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων  υποδομής, τη δυναμική του τουρισμού και την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στη θετική δυναμική που σταδιακά αναπτύσσει η αγορά ακινήτων.

Με βάση τους δείκτες και τα στοιχεία εκτιμήσεων που συλλέγονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους):

·         στο εννεάμηνο του 2021  αυξήθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια  βάση

·         μετά την αύξηση που είχαν κατά 4,9% στο εννεάμηνο του 2020.

Μήνα με τον μήνα όμως  και τρίμηνο με το τρίμηνο, η αύξηση γίνεται όλο  και μεγαλύτερη!

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης  τιμών διαμερισμάτων κατέγραψε σταδιακή  επιτάχυνση του  ρυθμού αύξησης για το σύνολο της χώρας:

·         στο α’τρίμηνο του 2021:  +4,3%

·         στο β’τρίμηνο του 2021:  + 6,2%

·         στο γ’τρίμηνο του 2021:  +7,9%

Σε τοπικό επίπεδο οι τιμές των κατοικιών διατήρησαν την ετερογένεια στις μεταβολές τους, με σημαντικές αυξήσεις  σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και οριακές  μεταβολές σε άλλες.

Άλμα και το 2022

Πιο συγκεκριμένα, στην αύξηση των τιμών διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας κατά το εννεάμηνο του 2021 συνέβαλαν σημαντικά οι υψηλοί ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των τιμών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, δηλ. την Αθήνα (8,3%) και τη Θεσσαλονίκη (6,3%).

Αυξητικοί ρυθμοί καταγράφονται, καθώς στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές της χώρας, αλλά αρκετά ηπιότεροι (4,2% και 3,5% αντίστοιχα).

Στα παλαιά διαμερίσματα, οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2%, ενώ εκείνες των νέων διαμερισμάτων κατά 6,1%.

Τα δεδομένα της ΤτE δείχνουν ότι η ελληνική αγορά ακινήτων ανέκαμψε ταχύτατα το 2021, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα οικιστικά ακίνητα.

Πού στρέφεται το ενδιαφέρον

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα υποτονικής οικοδομικής δραστηριότητας, η κατασκευή νέων ακινήτων και η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος επανέρχονται σταδιακά στο προσκήνιο, με τις επενδύσεις σε προνομιακές θέσεις να καταγράφουν αξιοσημείωτους ρυθμούς μεγέθυνσης και τη ζήτηση νέων στεγαστικών δανείων να παρουσιάζει κάποιες αρχικές ενδείξεις τόνωσης.

Ως προς τα οικιστικά ακίνητα, το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο τμήμα της αγοράς που συνδέεται με τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών είναι η δυναμική της αγοράς επενδυτικών επαγγελματικών ακινήτων όσο και της κατοικίας σε θέσεις υψηλών προδιαγραφών και προοπτικών.

Ειδικά στον τομέα της κατοικίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το τμήμα της αγοράς που σχετίζεται με τον τουρισμό και τις επενδύσεις και αφορά τόσο τις αγοραπωλησίες όσο  και τις μισθώσεις, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες.

Διαβάστε ακόμα:

HSBC: Οι νέες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία – Τι «βλέπει» για χρέος, ανεργία και ελλείμματα

Οικογένεια Mulliez: Οι βαθύπλουτοι Γάλλοι που «ψηφίζουν» Ελλάδα με Leroy Merlin, Decathlon και Voltalia (pics)

Τέλος οι μεγάλες μερίδες στα McDonald’s – Τηγανητές πατάτες με το… σταγονόμετρο λόγω ελλείψεων