Μια από τις αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων, ο καφές, έχει εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας αφού οι ανατιμήσεις όχι μόνο του ίδιου του καφέ, αλλά και της ζάχαρης και του γάλακτος τα οποία συχνά τον συνοδεύουν, έχουν εκτιναχθεί στο πλαίσιο των γενικευμένων ανατιμήσεων του 2022.

Την ίδια ώρα αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του εσπρέσο πάνω από 7% στα σούπερ μάρκετ.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο καπουτσίνο τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταγράψει άνοδο 21% και πλέον πωλείται στα 2,30-2,50 ευρώ. Ο αντίστοιχος κρύος καφές καταγράφει αύξηση 25% και έτσι αγγίζει τα 2,50 ευρώ, ενώ ο φρέντο εσπρέσο σημειώνει αύξηση 28% με την τιμή του να κυμαίνεται από 2,10 έως 2,30 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο φαίνεται πως καταγράφει ο ελληνικός καφές του οποίου η τιμή τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ειδικότερα σημειώνει αύξηση της τάξης του 66% και πλέον η τιμή του από 1,10 που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2021 πλέον κοστίζει μέχρι και 2 ευρώ.

Τέλος, άνοδος καταγράφεται και στην τιμή του στιγμιαίου καφέ που πλέον κοστίζει μέχρι και 2 ευρώ από 1,5 ευρώ το 2021.

 

 

Ένας εργαζόμενος – φοιτητής για 2 καφέδες την ημέρα (φρέντο εσπρέσο) πλήρωνε:

  • 2021: 64 ευρώ
  • 2022: 76 ευρώ
  • 2023: 84 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της τιμής του καφέ είναι πολλοί. Αρχικά από το 2021 υπάρχει παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία που οδήγησε στην αύξηση του κόκκου Arabica.

Επιπλέον, από 1 Ιανουαρίου του 2022 μπήκε «πράσινος φόρος» 0,10 ευρώ που αφορά το ποτήρι και το καπάκι, ενώ αυξήθηκε και το ενεργειακό κόστος των καταστημάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες επιδοτήσεις τρέχουν για όσους δεν τα «βγάζουν πέρα» με τις τράπεζες

Η επιστροφή της… Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πληρώνουν

Ο χρησμός Μ.Μ για τα Γλυπτά, ο «από μέσα» εκπρόσωπος, ο ΟΤΕ στο real estate, ο Ευτύχης και τα οικόπεδα στη Βοιωτία