Οικονομία

«Καυτό» φθινόπωρο πληρωμών για τους φορολογουμένους

  • Στέλιος Κράλογλου


Ερχονται μαζεμένες δόσεις φορολογίας εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις οφειλών - Το ημερολόγιο της εφορίας είναι γεμάτο υποχρεώσεις που τρέχουν, ανεξάρτητα από το αν είναι εξίσου γεμάτα τα πορτοφόλια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων...

Καυτό θα είναι το ερχόμενο φθινόπωρο για τους φορολογουμένους που θα κληθούν να πληρώσουν πολλές μαζεμένες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και για τυχόν ρυθμίσεις οφειλών στις οποίες ήδη βρίσκονται ή σχεδιάζουν να ενταχθούν.

Η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Δεν αποκλείεται όμως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να παραταθεί και να καταβληθεί μαζί με τη δεύτερη δόση στις 29 Οκτωβρίου.

Την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να πληρωθεί και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το ημερολόγιο της Εφορίας είναι γεμάτο υποχρεώσεις που τρέχουν, ανεξάρτητα από το αν είναι εξίσου γεμάτα τα πορτοφόλια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι φορολογικές υποχρεώσεις τους για τους επόμενους μήνες είναι οι εξής:

Φόρος εισοδήματος: Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος σε οκτώ δόσεις. Οπως προαναφέρθηκε, τον Σεπτέμβριο θα πληρωθούν τρεις δόσεις. Συνολικά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο επιπλέον φόρος που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα δεν προκύπτει πληρωμή φόρου.

Ειδικότερα, για την πλειονότητα των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ.

Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται σε 815 ευρώ. Την ίδια ώρα, το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.763.438 είναι μηδενικά. Επίσης, για το 17,17% των φορολογουμένων ή 918.849 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 237 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις συνολικά έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα του επόμενου μήνα. Ομως, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς την επιβολή προστίμων.

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα συνδέεται με το γεγονός ότι την ίδια ημερομηνία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένες τις τρεις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου του 2022.

Επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις: Οσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως 31 Ιουλίου του 2021 που αφορά τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες. Επίσης, ραντεβού με την Εφορία έχουν, κάθε μήνα, όσοι έχουν εντάξει τις οφειλές τους (ληξιπρόθεσμες και μη) στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί χάνουν τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις.

Οσοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους τούς επόμενους μήνες καλούνται να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση με 24 μηνιαίες δόσεις. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα καθορίζεται και το επιτόκιο. Δηλαδή εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει το χρέος του σε 13-24 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.

Στα τέλη Δεκεμβρίου καταβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ τα πράγματα δυσκολεύουν περαιτέρω τον Ιανουάριο. Στο τέλος του πρώτου μήνα του 2022 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες και γενικότερα όσοι δοκιμάστηκαν από την πανδημική κρίση θα ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρους και εισφορές που είχαν παγώσει, χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, ενώ θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου.

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο 2022 θα καταβληθεί -χωρίς ανάσα- ο ΕΝΦΙΑ του 2022 που θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Οι νέες τιμές των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2022 τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ (από τον ερχόμενο Μάρτιο) όσο και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.). Ειδικά για τις μεταβιβάσεις και τα δημοτικά τέλη, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου του 2022.

Διαβάστε ακόμη: