Οικονομία

Θέμα αφορολόγητου θέτει τώρα και το ΔΝΤ

  • newsroom


Μιλούν για μείωσή του σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στο πλεόνασμα 3,5% για το 2018 - Δεν υπάρχει περίπτωση, ας λένε ό,τι θέλουν, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολόγητου, απαντά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ

Μπροστά σε ένα νέο πρόβλημα φέρεται να βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να θέτει θέμα μείωσης του αφορολογήτου σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναθέωρηση προς τα κάτω του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% το 2018, αντί για 3,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν όμως επιμείνουν στο 3,5%, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και το αφορολόγητο θα είναι στη λίστα» δηλώνει πηγή του Ταμείου στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.

«Δεν ανοίγει θέμα μείωσης του αφορολόγητου. Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό», διαμήνυσε πάντως, πριν λίγο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο πριν εισέλθει στο ραντεβού με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά.

«Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολογήτου», σημείωσε ο ίδιος.

Υποστήριξεδε  ότι θεωρεί πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί το Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για μείωση του αφορολογήτου αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ και είχε τεθεί και στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ στις 23 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ τόνιζε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βασίζονται πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία. Επιπλέον τόνιζε ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε πει ότι θα παραιτηθεί αν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.100 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Αυτή τη στιγμή το αφορολόγητο, πάντως, έχει πέσει τσα 8.600 ευρώ…

Απόρρητο Απόρρητο