Στην περαιτέρω εργαλειοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιπυρική προστασία της χώρας στοχεύει η κυβέρνηση, φροντίζοντας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να προσθέσει τη συνέχεια του προγράμματος «Antinero» στα υπό ένταξη έργα του αναθεωρημένου σχεδίου που θα κατατεθεί προς διαπραγμάτευση στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις νέες προσθήκες θα περιλαμβάνονται επίσης ο προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, ο έλεγχος των γεφυρών, καθώς και η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους έως 39 ετών.

Ηδη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης βρίσκεται σε μαραθώνιο επαφών και διεργασιών με την ομάδα του Ταμείου Ανάκαμψης και τα επιμέρους υπουργεία προκειμένου να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η λίστα με την επικαιροποίηση όλων των έργων που είτε τρέχουν είτε θέλουν να προσθέσουν τα υπουργεία προκειμένου να διαμορφωθεί η προς διαπραγμάτευση επικαιροποιημένη λίστα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία θα πρέπει να έχει εγκριθεί έως το τέλος της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταρκτική πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος προέβλεπε ανακατανομή πόρων 2 δισ. ευρώ, αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης και μείωση του φυσικού αντικειμένου σε έργα τα οποία λόγω υψηλού πληθωρισμού δεν μπορούν να ολοκληρωθούν με τον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί από την αρχή του προγράμματος.

Οι νέες προσθήκες

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα νέα έργα που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι:

Το πρόγραμμα «Antinero II», το οποίο θα αυξήσει συνολικά τη χρηματοδότηση για την αντιπυρική προστασία και την αναδάσωση καμένων εκτάσεων από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Antinero I» είχε τρέξει από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2022 προβλέποντας εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης επί δεκαετίες βιομάζας σε συνολική έκταση 80.000 στρεμμάτων και σε πάνω από 100 δασικά οικοσυστήματα. Επίσης, είχαν συντηρηθεί και διανοίχθηκαν δασικοί δρόμοι συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 1.600 χλμ.

Ενα έργο του οποίου την ευθύνη του διαγωνισμού είχε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο φαίνεται ότι και τώρα θα έχει ρόλο στην επέκτασή του. Το «Antinero II» ουσιαστικά θα έχει τους ίδιους πυλώνες με το αρχικό, μόνο που αυτή τη φορά θα ενταχθούν σε αυτό και δασικά οικοσυστήματα που δεν είχαν υπαχθεί στο πρώτο πρόγραμμα.

Οι προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόγραμμα προβλέπει τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, με προτεραιότητα τα σχολικά κτίρια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται σημαντικό λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα μας και θα είναι αρκετά εκτεταμένο, με υψηλό προϋπολογισμό, λόγω της πληθώρας των κτιρίων.

Το πρόγραμμα για τον έλεγχο όλων των γεφυρών της χώρας, το οποίο είναι κάτι αντίστοιχο με τους προσεισμικούς ελέγχους των κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα προβλέπει επίσης την τοποθέτηση ηλεκτρονικών αισθητήρων ώστε να παρακολουθείται κεντρικά και σε πραγματικό χρόνο μέσω ψηφιακής πλατφόρμας η κατάσταση κάθε γέφυρας.

Η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου», που ήδη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση συγχρηματοδοτούμενων χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων σε νέους, νέες και νέα ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση είναι ο διπλασιασμός των κονδυλίων του προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο 1 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει μεγάλη ζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 35.000, με τον μέσο όρο των δανείων που αιτούνται οι δικαιούχοι να κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Σπριντ για τα ορόσημα

Πέραν όμως της αναθεώρησης, ο κ. Παπαθανάσης και η ομάδα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να τρέξουν στην κυριολεξία προκειμένου να προλάβουν συγκεκριμένα ορόσημα καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά.
Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα περίπου 45 ορόσημα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες, με πιο σημαντική ίσως την εμπλοκή στον διαγωνισμό για την πλατφόρμα του νέου Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), καθώς οι δύο υποψήφιοι για την ανάληψη του έργου έχουν προσφύγει δικαστικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη χρονοτριβή που μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες εκταμίευσης της τρίτης δόσης λόγω των αυστηρών όρων της Κομισιόν που συνοδεύουν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το δεύτερο και εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο είναι η ενσωμάτωση του προγράμματος REPowerEU και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης που προβλέπει αυτό.

To εγχείρημα έχει δύο στάδια. Το πρώτο είναι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο μαζί με τα περίπου 795 εκατ. ευρώ που του αναλογούν από την κατανομή ανά χώρα για να χρηματοδοτήσει τις νέες δράσεις του προγράμματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει την πρόταση με τα έργα που θα υλοποιήσει. Για το συγκεκριμένο έχει περιθώριο μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη

Αντί για ξενοδοχείο, 206 διαμερίσματα: Το νέο project των Ισραηλινών στο κέντρο της Αθήνας (pics)

Παράταση προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Iαπωνία: Πώς η BoJ επιχειρεί να περιορίσει κόστος δανεισμού και να τονώσει την οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ