Με διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ απειλούνται οι ιδιοκτήτες ακίνητων που προχωρούν αναγκαστικά, βάσει του νέου νόμου, σε αναδρομικές τροποποιητικές δηλώσεις των επαγγελματικών μισθώσεων (για τους προηγούμενους μήνες του 2022), προκείμενου να περιορίσουν μεγαλύτερες αυξήσεις ενοικίων, στο πλαφόν του 3%.

Με τον Ν.4926/2022 και συγκεκριμένα με το άρθρο 121 επιβλήθηκε αναδρομικό «πλαφόν» 3% στα επαγγελματικά μισθώματα. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2022, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακίνητων -με επαγγελματικές μισθώσεις- πρέπει να εναρμονιστούν με το πλαφόν του 3% εάν έχουν ήδη προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις. Δηλαδή, εάν έχει ήδη υποβληθεί δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης με ποσοστό αύξησης μεγαλύτερο του 3% οι εκμισθωτές θα πρέπει να προβούν σε τροποποίηση των στοιχείων μίσθωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μάλιστα από 1.1.2022. Όμως, η εκπρόθεσμη τροποποίηση μίσθωσης με ημερομηνία από 1.1.2022 έως και 28.2.2022 μπορεί να επιφέρει πρόστιμο (σύμφωνα με το άρθρο 54 του ΚΦΔ) που ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ.

Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να μην επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στις σχετικές αναδρομικές τροποποιητικές δηλώσεις των εκμισθωτών για τους προηγούμενους μήνες του 2022.

Οι ιδιοκτήτες πάντως εντοπίζουν πολλά προβλήματα την επιβολή πλαφόν στις επαγγελματικές μισθώσεις. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ «κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις, που, παρότι προσωρινές, αναπόφευκτα φέρουν μέσα τους το σπέρμα των μακροχρόνιων και καταστροφικών ενοικιοστασιακών πρακτικών του παρελθόντος. Ουδείς ιδιοκτήτης θα διακινδυνεύσει το εισόδημα του εξωθώντας σε αποχώρηση έναν καλό ενοικιαστή με την απαίτηση ενός υπερβολικού μισθώματος και την προσδοκία ενός δήθεν καλύτερου ενοικιαστή».

Οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως υπάρχει κίνδυνος το πλαφόν 3% «να οδηγήσει είτε σε υπόγειες συναλλαγές, είτε σε χαμηλή προσφορά (που πιέζει τα ενοίκια προς τα πάνω), είτε, το απλούστερο, να δώσει “σήμα” στην αγορά για διεκδίκηση αυξήσεων στο επίπεδο που προσδιορίζει το κρατικό όριο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα αξιώνονταν καν!».

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως «ο μοχλός που πιέζει προς τα πάνω τα ενοίκια είναι ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης ληστρικής φορολόγησης των μισθωμάτων με την ανέγγιχτη κλίμακα του 15-35- 45% αλλά και του ΕΝΦΙΑ, και όχι οι δήθεν παράλογες αξιώσεις των ιδιοκτητών.

Γι΄αυτό και η καλύτερη άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση που μπορεί και πρέπει να κάνει το κράτος υπέρ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών τους είναι η δραστική εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων και των όποιων εισοδημάτων τους».

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται νόμος για τα καταπατημένα, δεν… έρχονται οι νέες ταυτότητες, η Εθνική Τράπεζα και το ψυγείο, το κόκκινο δάνειο-γίγας, το fund και η δίκη

ΑΣΕΠ: Έρχονται πάνω από 3.800 προσλήψεις για δήμους, υπουργεία και φορείς – Οι προκηρύξεις

Tιμολόγια ρεύματος: Ο πόλεμος της ρήτρας αναπροσαρμογής για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ