«Στη γωνία» περιμένουν και πάλι οι Ευρωπαίοι δανειστές  την Ελλάδα, για τις προεκλογικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης από δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις. Αν και επέδειξαν ιδιαίτερη εγκράτεια στις αντιδράσεις τους κατά τους τελευταίους μήνες –ενόψει της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα- την Δευτέρα που θα ξημερώσει μετά την Κυριακή των εθνικών εκλογών, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα θέσουν επισήμως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προς συζήτηση, στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Πηγή της Ευρωζώνης επιβεβαίωνε χθες την απόφαση του Euro Working Group να βρίσκεται η Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup. Θα εξεταστεί με βάση την Έκθεση Αξιολόγησης που παραδόθηκε πριν ένα μήνα επειδή, όπως τόνισε, πρέπει να σταλεί ένα σαφές «μήνυμα προς την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όποια και αν είναι αυτή»!
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι, ακόμα και σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο (πριν καν γίνουν γνωστά ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση και ποιος ο νέος υπουργός Οικονομικών) ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει εκ των πραγμάτων να παραστεί στη συνεδρίαση αφού, ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος,  η Ελλάδα θα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και  κριτικής.

Η δυσκολία της νέας κυβέρνησης θα είναι έτσι ότι, πριν καν αναλάβει, καλείται να αντιμετωπίσει σε όλην τους την έκταση τις συνέπειες και τις αντιδράσεις για το κόστος των προεκλογικών παροχών και  τις υπαναχωρήσεις από δεσμεύσεις που ανέλαβε η Αθήνα στους δημοσιονομικούς στόχους, στο ασφαλιστικό και τους πλειστηριασμούς.

Απέναντι σε αυτές όμως, η νέα κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει, αναμένεται να αντιτείνει ότι, εφόσον και οι δανειστές «έβαζαν πλάτη» προεκλογικά  στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να μην επιδείξει ανάλογη ανοχή για τα αποτελέσματα της προεκλογικής χαλάρωσης. Η πραγματική δυσκολία  όμως έγκειται, έστω και εάν υπάρξει περαιτέρω πολιτική ανοχή των εταίρων,  αν το μέγεθος των δημοσιονομικών αποκλίσεων ή όσων άλλων προβλημάτων έχουν καλυφθεί «κάτω από το χαλί» (πχ δεδικασμένα από το 2015 αναδρομικά συντάξεων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν έχουν δοθεί κλπ) μπορεί να «τρομάξουν» τις αγορές και να προκαλέσουν ανησυχίες για την εξυπηρέτηση και αναχρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου χρέους, χωρίς την «ομπρέλα προστασίας» των Μνημονίων.