Οικονομία

Κομισιόν: Έρχεται task force για τα μεγάλα έργα

  • Μαριάννα Τζάννε


Στα σκαριά και η ομάδα κρούσης στο ΤΑΙΠΕΔ που θα ωριμάζει έργα υποδομών με στόχο την απορροφητικότητα των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε δύο άξονες θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεγάλων έργων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δομές και οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των έργων υποδομής και την υπερπήδηση όλων των εμποδίων που προκαλούν τις μεγάλες καθυστερήσεις και αποτελούν μεγάλες προκλήσεις τόσο για τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα εγκριθεί η νομοθεσία για την επιτάχυνση των στρατηγικών έργων.

Για τα συγκεκριμένα κρίσιμα έργα προβλέπεται ότι θα εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς προώθησης ενώ θα συσταθεί και Ομάδα Εργασίας (Task Force) στην οποία θα συμμετέχουν ανώτερα στελέχη υπουργείων και θα επιλέγει τα έργα που θα ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία.

Μέχρι τότε θα προχωρήσουν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της Ομάδας Προετοιμασίας Έργων που δημιουργείται στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η ομάδα θα αναλάβει να ωριμάζει τα έργα από πλευράς μελετών, απαλλοτριώσεων, κλπ ώστε να μην καθυστερούν οι διαγωνισμοί. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η έγκαιρη εκκίνηση της Μονάδας Προετοιμασίας Έργων είναι κρίσιμη για την επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων. Αυτή την περίοδο προσλαμβάνεται από το ΤΑΙΠΕΔ το απαραίτητο προσωπικό, ενώ ετοιμάζεται και ο διαγωνισμός για τους τεχνικούς συμβούλους.

Η έκθεση της Κομισιόν παρατηρεί τις δυσκολίες στην υλοποίηση του εθνικού κτηματολογίου, επισημαίνοντας ότι η αρχική δέσμευση της ελληνικής πλευράς για ολοκλήρωση του 45% της κτηματογράφησης μέχρι τα μέσα του χρόνου και του 100% μέχρι τα μέσα του 2022 δεν προχωρεί.

Λόγω των καθυστερήσεων ο στόχος του 45% θα επιτευχθεί στα μέσα της επόμενης χρονιάς και του 100% στα μέσα του 2024. Αιτίες των καθυστερήσεων είναι η αδράνεια των πολιτών υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις στα γραφεία κτηματογράφησης αλλά και η πανδημία που βάζει φρένο στις μετακινήσεις και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Για τους δασικούς χάρτες αναφέρεται πως μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι αναρτήσεις στο σύνολο της χώρας.

Για τη λειτουργία της Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφέρεται πως η εικόνα είναι μικτή. Από τη μία προχωρά η κατάρτιση της στρατηγικής και από την άλλη καθυστερεί η υιοθέτηση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας και η πρόσληψη της ομάδας που θα αναλάβει να επιταχύνει την ενσωμάτωση των υποθηκοφυλακείων.

Υπενθυμίζεται πως η Ελληνικό Κτηματολόγιο μεταφέρθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΝΦΙΑ: 3+1 ανατροπές στον φόρο ακινήτων του 2021

Ελληνικό: Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μεταξύ Lamda-ΤΑΙΠΕΔ «τους επόμενους μήνες» βλέπει η Κομισιόν

Η «λούφα» της Folli Follie στη Βουλή, η βουλγαρική επέλαση στα γηροκομεία και τα σκαρπίνια του Στρατού

Απόρρητο Απόρρητο