Οικονομία

Κομισιόν: Στο 4,3% φέτος η ανάπτυξη στην Ελλάδα

  • newsroom


Τι αναφέρουν οι θερινές προβλέψεις των Κομισιόν - Πάολο Τζεντιλόνι: «Προβλέπουμε μια καλή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία»

Αναθεωρεί προς τα πάνω η Κομισιόν τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα. Στις νέες θερινές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 4,3% φέτος (αντί για 4,1% που εκτιμούσε τον Μάιο). Για το 2022 αφήνει αμετάβλητο το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στο 6%.

Συνολικά, αναφέρει πως το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και κατά 4,3% το 2021 και κατά 6,0% το 2022. Επίσης παρά τον πληθωρισμό στα εισαγόμενα είδη, η αποπληθωριστική τάση στον τομέα των υπηρεσιών συγκρατεί τον δείκτη, αναφέρεται.

Αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης η Κομισιόν σημειώνει ότι «αναμένεται να μειώσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα και στις θέσεις εργασίας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομίας».

Όπως τονίζει σε συνδυασμό με την ώθηση από το Ελλάδα 2.0 το πλέγμα μέτρων «αναμένεται να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2021 και το 2022».

Πάολο Τζεντιλόνι: «Προβλέπουμε μια καλή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία»

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μια «καλή ανάκαμψη» για την ελληνική οικονομία, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες για την οικονομία στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

Ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και του χρόνου είναι καλός, ωστόσο τόνισε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρά συνδεδεμένη με τις τάσεις στον τουρισμό και ιδιαίτερα στον διεθνή τουρισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο νέου κύματος της πανδημίας, είπε: «Ελπίζουμε ότι η αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό θα παραμείνει υπό έλεγχο, καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί». Επανέλαβε, επίσης, ότι το μήνυμα είναι «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι στις προβλέψεις της η Επιτροπή θεωρεί ως κίνδυνο την πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση λόγω της πανδημίας, από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και ανοδικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα

Στην Κοινοπραξία υπό την Vivartia η μερίδα του λέοντος για τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών

Alpha Bank: Ο «χάρτης» της διάθεσης των νέων μετοχών – Υπερκαλύφθηκε 1,9 φορές η προσφορά

Θύελλα στην Τουρκία για το νέο παλάτι Ερντογάν με τα 300 δωμάτια – pics