Η ελληνική οικονομία όχι μόνο επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα, αλλά βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης και προόδου και αυτό έχει γίνει σαφές σε όλο το επενδυτικό κοινό δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής μιλώντας στο επιχειρηματικό – επενδυτικό Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου «Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω στα 125 πρότζεκτ ιδιωτικών και δημοσίων έργων, που σύμφωνα με τα στοιχεία ξεπερνάνε τα 40 δισ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Όπως είπε μόνο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προσέθεσε, «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε έχουμε σχεδιάσει και έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε έργα της τάξεως των 13 δισ. ευρώ». Ένα πρόγραμμα τεράστιο, υπογράμμισε, «το οποίο είχαμε να δούμε από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα έργα από τα 13 δισ. ευρώ, σημείωσε πως έχουν δημοπρατηθεί σχεδόν 11 δισ. ευρώ έργα και έχουν συμβασιοποιηθεί έργα που έχουν ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε πως οι πράσινες υποδομές έχουν κεντρικό ρόλο καθώς όπως είπε αποτελούν ένα σταθερό σημείο αναφοράς από το οποίο ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμόςμε ξεκάθαρους στόχους: την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας αλλά και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συντάξει ένα πρόγραμμα των λεγόμενων έργων νέας γενιάς. Όπως εξήγησε, πρόκειται για έργα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αντιπλημμυρική προστασία, την ανάπτυξη των δικτύων σταθερής τροχιάς. Επίσης, προανήγγειλε πως σε ελάχιστους μήνες θα γίνει παραλαβή των πρώτων πράσινων λεωφορείων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, και ήδη συζητείται η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης των τρένων υδρογόνου, «που θα θέλαμε να έχουμε στην Ελλάδα μέχρι το 2025», όπως είπε ο κ. Καραμανλής.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στον ελληνικό σιδηρόδρομο, λέγοντας πως πραγματοποιείται μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, έκανε λόγο για ένα άλμα ανάπτυξης. «Βγάζουμε τον κλάδο των κατασκευών από ένα λήθαργο πολλών ετών. Παράλληλα, έχουμε καταφέρει να κάνουμε αυτόν τον κλάδο ελκυστικό για ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη χώρα μας στρατηγικά και όχι ευκαιριακά», ανέφερε.

Σημειώνεται πως το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό-επενδυτικό φόρουμ διοργανώνουν στο Παρίσι από κοινού, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Παρισίων και η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε το 2020 με στόχο τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας και την προώθηση κοινών εγχειρημάτων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών. Ενδεικτικά, στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν επιχειρήσεις από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη:

Ολονύχτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για συμφωνία στο πλαφόν φυσικού αερίου

Νέο «φρένο» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ – Επιβραδύνθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο

Ταγιάνι για Qatar-gate: «Λίγα σάπια μήλα δεν μπορούν να καταστρέψουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»