Οικονομία

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για να μη χάσετε τις αποζημιώσεις Μαΐου

 • Στέλιος Κράλογλου


Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις COVID Απριλίου - Όσοι δεν τις υποβάλουν θα πρέπει να επιστρέψουν την αποζημίωση Απριλίου, ενώ θα αποκλειστούν από τις πληρωμές Μαΐου

Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλλουν τη δήλωση COVID Απριλίου για τα «κουρεμένα» ενοίκια (κατά 100% ή 40%) του Απριλίου.

Η υποβολή της συγκεκριμένη δήλωσης είναι απαραίτητη για δυο λόγους:

-Για να μην επιστραφούν στην ΑΑΔΕ οι αποζημιώσεις Απριλίου.

-Δεύτερον για να μπορέσουν αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα “κουρεμένα” ενοίκια του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις του Μάιου (που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στα τέλος αυτού του μήνα) θα καθοριστούν με βάση τις δηλώσεις COVID για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Πέραν όμως από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να πληρούνται και τις εξής προϋποθέσεις:

 • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
 • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
 • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
 • Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις (π.χ. ο μισθωτής να είναι πληττόμενη επιχείρηση ή εργαζόμενος σε αναστολή εργασίας).

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο:

 • «Κούρεμα» 100% είχαν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και σε όσες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
 • Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% ίσχυε μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
 • Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος.
 • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Για επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 4η Ιανουαρίου 2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την ημερομηνία έναρξής τους από την 4η Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δήλωσε ημερομηνία έναρξης υποκαταστήματος μετά την 4η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνεται υπόψη ο ενεργός κύριος ΚΑΔ υποκαταστήματος κατά την έναρξη του υποκαταστήματος από την 4η Ιανουαρίου 2021 και έως και τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Για τον Ιούνιο το κούρεμα ενοικίων γίνεται με δυο ταχύτητες:

 • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα απαλλάσσονται πλήρως (κούρεμα 100%) από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιουνίου.
 • Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα πληρώσουν Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν αυτόν τον μήνα σε αναστολή εργασίας και μόνο για την για την κύρια κατοικία τους Τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων (σε αναστολή) για ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας

Διαβάστε ακόμα 

Οι «κατινιές» ενός τραπεζίτη, το τριζάτο ακίνητο στη Φιλοθέη και ο παράξενος διαγωνισμός του Υπερταμείου

Κτηματολόγιο: Ως τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς πρόστιμα οι εκπρόθεσμες δηλώσεις 

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πόσα χρήματα κέρδισε στο Roland Garros