«Εισβολή» ακρίβειας στην Ευρώπη με πληθωρισμό –σοκ προμηνύουν οι πρώτες εκτιμήσεις (flash estimates) που σήμερα ανακοινώνει η Eurostat για τον εναρμονισμένο τιμάριθμο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Από χθες ήδη τα μηνύματα από τη Γερμανία έδειχναν ότι για πρώτη φορά ίσως στα μεταπολεμικά χρονικά, η Γερμανία έζησε ένα μήνα με διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων, της τάξεως του 10% συνολικά.

Η κεντρική και βόρεια Ευρώπη «φλέγεται» κυρίως από τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, θέρμανση, αλλά και τρόφιμα.

Τα στοιχεία θα δείξουν αν είναι πλέον η πιο μεγάλη ώρα τώρα, για την κρίση ακρίβειας στην Ευρώπη. Και αν τελικά η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, πάνω και από 9,1% που «έτρεχε» πανευρωπαϊκά τον Αύγουστο. Τον πρώτο λόγο φυσικά έχει παίξει ο δεκαπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει τα τιμολόγια ρεύματος και τα κόστη παραγωγής, προκαλώντας αγωνία για το πού θα φτάσει όλη αυτή η εκρηκτική πληθωριστική πίεση που συσωρεύεται επί ένα χρόνο ήδη τώρα.

Στην Ελλάδα το κύμα ακρίβειας έχει ήδη κτυπήσει την αγορά με διψήφια ποσοστά αυξήσεων από τον Μάιο και μετά (μεταξύ 10,5% και έως 11,8%). Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν όμως -παρόλο που στην Ευρώπη διαφαίνονται νέα άλματα- ότι πλέον θα πέσει σε μονοψήφια ποσοστά ως τα τέλη του έτους και η χρονιά θα κλείσει τελικά με ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 9% -το χειρότερο πάντως που έχει βιώσει εδώ και μισό αιώνα, από την πετρελαϊκή κρίση του 1970 και μετά.

Με το βλέμμα στα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον νέο προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου θα καταθέσει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή. Προς το παρόν πάντως τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, υπολογίζονται στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη, ο νέος κίνδυνος είναι να επιστρέψει η διεθνής οικονομία σε μεγάλη ύφεση, λόγω της εκρηκτικής άνοδου των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια, μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, έκρηξη του εμπορικού ελλείμματος στην Ευρώπη, αλλά και τις συντονισμένες αυξήσεις επιτοκίων που καθιστούν όλο και ακριβότερο το χρήμα, απειλώντας με πιστωτική ασφυξία και τεράστια δανειακά βάρη επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοί είναι οι 10 Έλληνες που διαμορφώνουν το οικοσύστημα των startups

Ρεκόρ πωλήσεων ανακοίνωσε η βιομηχανία όπλων Καλάσνικοφ για το 2022

Πώς ενισχύεται το επενδυτικό momentum για τις ελληνικές τράπεζες – Οι κινήσεις του ΤΧΣ και το… Lone Star