Ετοιμος να προχωρήσει από το 2019 στην πρόωρη αποπληρωμή του μισού χρέους της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με τις ευλογίες των δανειστών.

Του Μάριου Ροζάκου

Από τα 9,4 δισ. ευρώ που καλείται να καταβάλει συνολικά η χώρα μας στο ΔΝΤ έως τις αρχές του 2024 προκειμένου να μηδενίσει τις οφειλές της, τα 5 δισ. έχουν τσουχτερό επιτόκιο (4,9%) και ενέχουν αυξημένο συναλλαγματικό κίνδυνο, γι’ αυτό προβλέπεται να επιστραφούν πριν από τη λήξη τους. Οι αναγκαίοι πόροι θα αντληθούν είτε από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων είτε από τις αγορές είτε και από τις δύο πηγές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο αποκαλύπτει το «business stories»:

■ Η αρχή θα γίνει με την πρόωρη εξόφληση δόσεων συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ τη νέα χρονιά.
■ Θα ακολουθήσουν άλλα 3 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021, ώστε εντός του 2021 η Ελλάδα να έχει απαλλαγεί πλήρως από το ακριβότερο κομμάτι του δανείου του ΔΝΤ.
■ Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022 δεν θα εξοφληθεί πλήρως το δάνειο του Ταμείου, ώστε να συνεχίσει να μετέχει ως σύμβουλος στην ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας μας. Οι Ευρωπαίοι θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ λόγω της βαρύτητας που έχει στα μάτια των αγορών.

Oλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη σταδιακή πρόωρη εξόφληση έχουν συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο τόσο με το ΔΝΤ όσο και με τους Ευρωπαίους. Με την αποπληρωμή μέρους του δανείου από τον διεθνή οργανισμό πριν από τη λήξη του, η Ελλάδα αντικαθιστά ακριβό βραχυπρόθεσμο χρέος το οποίο είχε κυμαινόμενο επιτόκιο και συναλλαγματικό κίνδυνο με φθηνότερο μεσοπρόθεσμο που θα έχει σταθερό επιτόκιο. Συνεπώς, επιτυγχάνεται ελάφρυνση του χρέους. Πιλότο για την υλοποίηση αυτής της μίνι αναδιάρθρωσης αποτελούν οι αντίστοιχες κινήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έδωσε στην Πορτογαλία την άδεια να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου της από το ΔΝΤ, αίροντας την υποχρέωση της χώρας να αποπληρώσει ένα ανάλογο ποσό του δανείου της από τον EFSF. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση για την Ιρλανδία πέρυσι. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει το ίδιο μέσα στους πρώτους μήνες του 2019.

Οι δανειακές συμφωνίες του EFSF με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα το ίδιο ποσό στον Μηχανισμό, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει να άρει τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Βασική προτεραιότητα του ΟΔΔΗΧ για τη νέα χρονιά είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Στόχος είναι να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2019 και να ακολουθήσει πιθανότατα άλλη μία ώστε να αντληθούν συνολικά 4-5 δισ. ευρώ. Εάν οι διεθνείς συνθήκες βελτιωθούν, ο πήχης θα ανεβεί στα 7 δισ. ευρώ και η πρεμιέρα θα γίνει με 10ετές ομόλογο. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα.

«Το σημαντικό είναι να μην αργήσει να επιστρέψει η Ελλάδα επιτυχώς στις αγορές. Δεν παίζει ρόλο αν θα είναι με 10ετές, 3ετές ή 5ετές ομόλογο», ανέφερε στο «b.s.» υψηλόβαθμο στέλεχος ενός από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.