Οικονομία

Lockdown: «Μοντέλο Πάτρας» θα εφαρμοστεί και στην Αττική

  • Στέλιος Μορφίδης


Τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν για την αγορά και θα ισχύσουν ως το τέλος του μήνα – Τι θα γίνει με το ωράριο

Σε τροχιά καθολικού lockdown μπαίνει πλέον η Αττική με την ανακοίνωση σήμερα του πλέγματος των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από αύριο, Πέμπτη, στις 6.00 το πρωί.

Ήδη απο χθες στο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων γινόταν προσπάθεια να διαμορφωθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί το καθολικό lockdown.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Αττική θα πατήσουν πάνω στο «μοντέλο Πάτρας». Στα μέτρα δηλαδή, που ισχύουν το τελευταίο διάστημα στην αχαϊκή πρωτεύουσα καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου», όπως είχαν κατηγοριοποιηθεί με βάση την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (σσ Πάτρα, Χαλκίδα, Αγ. Νικόλαος, Μύκονος και Θήρα).

Επομένως το σχέδιο και για την Αττική περιλαμβάνει:

* Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στο σύνολο του. Τα καταστήματα λοιπόν θα κλείσουν και οι πωλήσεις θα μπορούν να γίνονται μόνο μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά με παράδοση στην οικεία του καταναλωτή.

-Από τη γενική απαγόρευση λειτουργίας θα εξαιρεθούν τα καταστήματα τροφίμων γενικά, όπως σούπερ μάρκετ (σσ θα διατηρηθεί η απαγόρευση πώλησης προϊόντων που ανήκουν σε ΚΑΔ σε αναστολή, πχ ρούχα κοκ), παντοπωλεία, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κοκ. Επίσης θα εξαιρεθούν φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια και καταστήματα πώλησης καπνικών / ατμιστικών προϊόντων. Σε όλα τα παραπάνω δίδεται η δυνατότητα, ασχέτως ωραρίου λειτουργίας, να μπορούν να κάνουν delivery προϊόντων ως τη 1 το ξημέρωμα.

Στις εξαιρέσεις θα συμπεριληφθούν, επιπλέον, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά στο σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, καθώς και τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστις.

Τα καταστήματα οπτικών / βαρηκοϊας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατόπιν ραντεβού και τα περίπτερα θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν επί 24ωρο.

-Κατ’ εξαίρεση θα επιτραπεί η λειτουργία των ανθοπωλείων το προσεχές Σαββατοκύριακο με ραντεβού λόγω του Αγίου Βαλεντίνου.

*Αναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και πάσης φύσεως υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιοποίηση νυχιών κοκ). Επίσης αναστολή των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων.

*Αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας

*Σε ο,τι αφορά την εστίαση θα συνεχίσει, ως φαίνεται, η λειτουργία της με τη μέθοδο της διανομής (delivery), πακέτου απ’ το κατάστημα (take away) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through)

*Σε ο,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, αυτές φαίνεται ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τηρώντας όμως τις αποστάσεις ασφαλείας.

Υπό εξέταση το ωράριο

Αν και στο «μοντέλο Πάτρας» τα ΚΤΕΟ λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, και ραντεβού, πηγές απ’ το υπ. Ανάπτυξης δήλωναν χθες το βράδυ ότι αυτό είναι υπό εξέταση για την Αττική.

Υπό εξέταση επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει και το ζήτημα του ωραρίου με δεδομένο ότι στις περιοχές “πολύ αυξημένου κινδύνου” είχε εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα, οπότε καθορίστηκε και η λήξη του ωραρίου των καταστημάτων στις 5. Κάτι όμως που κρίνεται ως πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην Αθήνα.

Ως εκ τούτου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον μοντέλο. Δηλαδή τα καταστήματα να κλείνουν στις 8 το απόγευμα τις καθημερινές ώστε να ισχύσει απ’ τις 9 το βράδυ η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Το Σάββατο τα καταστήματα θα κλείνουν στις 5 το απόγευμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει απ’ τις 6.

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπωσιακή ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου μετά από μία χρονιά «θρίλερ» – Οι λόγοι του rebound

Στον «πάγο» 3.000 πλειστηριασμοί – Τα ηχηρά ονόματα που γλιτώνουν το e-σφυρί

Μπιλ Γκέιτς: Αυτές είναι οι δύο μεγάλες καταστροφές που προβλέπει μετά την πανδημία