Οικονομία

Μισός μήνας δηλώσεις… χωρίς βεβαιώσεις αποδοχών!

  • Κωστής Πλάντζος


«Ραντεβού στα τυφλά» με την εφορία - Πότε θα ανέβουν τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας - Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πώς θα τις υποβάλετε στο Taxisnet (vid)

Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, θεωρούν αρμόδιες πηγές την ανάρτηση στο taxisnet των εκκαθαριστικών μισθοδοσίας αλλά και ασφαλιστικών εισφορών του 2020, τα οποία είναι απαραίτητα για να προχωρήσουν οι υποβολές των δηλώσεων.

Οι λογιστές έχουν υψώσει τα χέρια εδώ και μισό μήνα, καθώς από τις 27 Μαΐου που άνοιξαν οι υποβολές δηλώσεων, μόνον τα λογιστήρια των ιδιωτών ήταν έτοιμα και έχουν αποστείλει βεβαιώσεις αποδοχών, για να προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις των φορολογουμένων.

Αντιθέτως:

  • Μέχρι και χθες τα ξημερώματα είχαν υποβληθεί μόλις 401.000 δηλώσεις. Τέτοια ημέρα, το 2018 ή 2019 ή 2020 είχαν υποβληθεί πάνω από 2 εκατομμύρια δηλώσεις ήδη, από τις συνολικά 6,6 εκατ. που υποβάλλονταν κάθε χρόνο.
  • Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας, δεν έχουν ακόμα αποσταλεί. Είναι αδύνατον έτσι να προχωρήσουν σε δήλωση φόρου εισοδήματος 1,5 εκατ. εργαζόμενοι οι οποίοι το 2020 μπήκαν σε αναστολή ή στο πρόγραμμα Συνεργασία. Έχουν αναρτηθεί εδώ και δέκα μέρες μόνον ποσά Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού που κατεβλήθηκαν από την ίδια την ΑΑΔΕ.
  • Βεβαιώσεις επιδομάτων ΟΑΕΔ ή και άλλων προνοιακού χαρακτήρος επιδομάτων, δεν έχουν ακόμα αποσταλεί ή εμφανιστεί στις δηλώσεις των δικαιούχων

Στα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα γνωστά από το παρελθόν “απόνερα” του Νόμου Κατρούγκαλου. Χωρίς εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ, τα λογιστήρια δεν μπορούν να “κλείσουν” την δήλωση Ε3 των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Παρότι «λείπουν» 2 εκατομμύρια δηλώσεις φόρου εισοδήματος, 6 στα 10 εκκαθαριστικά βγαίνουν έως τώρα μηδενικά –πιθανότατα από ανθρώπους που έχουν μηδενικά και δεν έχουν να αναμένουν βεβαιώσεις από πουθενά ή μόνο από ιδιώτες.

Το 25% των εκκαθαριστικών βγαίνει χρεωστικό (1 στα 4 ) και δείχνουν μέσο ¨κατά κεφαλήν» πρόσθετο φόρο προς πληρωμή 487 ευρώ. Αντιθέτως μόλις 17% των εκκαθαριστικών (ή 1στα 6) είναι πιστωτικά. Και αυτά βγάζουν επιστροφή φόρου 200 ευρώ κατά μέσο όρο το καθένα.

Διαβάστε ακόμα: 

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πόσα χρήματα κέρδισε στο Roland Garros

Κτηματολόγιο: Ως τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς πρόστιμα οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

Νέα αναβαθμισμένη εφαρμογή για το e- παράβολο