Οικονομία

Μηταράκης: Στόχος μας η μείωση των εισφορών και η αύξηση των θέσεων εργασίας

  • newsroom


Θα ψηφιοποιήσουμε το σύστημα για να βγαίνουν οι συντάξεις αυτόματα

Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την αύξηση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών των εργαζομένων επιδιώκει η κυβέρνηση όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εισφορές για να δοθεί κίνητρο στην αύξηση των μισθών και την αύξηση των θέσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα ψηφιοποιήσουμε το σύστημα για να βγαίνουν οι συντάξεις αυτόματα» επισήμανε εξάλλου ο Νότης Μηταράκης.

«Στόχος μας είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως αυτόματα βγαίνουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας, έτσι αυτόματα να εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά των συντάξεων» διευκρίνισε.

«Η μόνη ενοποίηση που έγινε στον ΕΦΚΑ επί ΣΥΡΙΖΑ είναι η τοποθέτηση κοινών ταμπελών. Θα παρέμβουμε στις διαδικασίες για να σταματήσουν να λειτουργούν σαν ξεχωριστά ταμεία οι κλάδοι που έχουν ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ» επισήμανε ο υφυπουργός. Θέλουμε, πρόσθεσε, να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μηχανισμό εξυπηρέτησης πολιτών στον ΕΦΚΑ.

Ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων, κύριας και επικουρικής. Μακροπρόθεσμα, για να πάνε καλά οι συντάξεις, πρέπει να πάει καλά η αγορά και στόχος μας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας». Αποσαφήνισε πάντως ότι είναι αυτονόητο ότι θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ περί της συνταγματικότητας του Νόμου Κατρούγκαλου.

Χαρακτήρισε δε ως τραγική, και για τους εργαζομένους, την κατάσταση που βρήκε στα δύο υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ που επισκέφθηκε. «Βρήκα παλιά κομπιούτερ με λογισμικό της δεκαετίας του ’90, πρίντερ που δεν δουλεύουν, υποδομές κακές, έλλειψη προσωπικού. Ουσιαστική αλλαγή θα έρθει μόνο με την ψηφιακή εποχή, δεν φτάνουν μονό οι προσλήψεις» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Οι περικοπές στο ασφαλιστικό έγιναν λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Documento, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο ήδη από το 2014 και η οπισθοδρόμηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις νέες περικοπές. Η σημερινή νέα εξισορρόπηση έγινε με σκληρές και αχρείαστες θυσίες από τους πολίτες».

Αναφερόμενος στους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 στηρίχθηκε στις παραδοχές ότι η ανάπτυξη θα είναι 2% και τα πλεονάσματα 4%. Στόχος δικός μας είναι ο επόμενος προϋπολογισμός του 2020 να στηρίζεται σε ανάπτυξη 4% και πλεόνασμα 2%».

Ερωτηθείς για την εποπτεία της ΕΥΠ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας-στην οποία υπάγεται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ- από τον πρωθυπουργό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε «δυστυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ γίναμε μάρτυρες μιας παρακμής σε πολλούς από τους οργανισμούς που αναφέρατε. Νομίζω, λοιπόν ότι σε ένα βαθμό η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού σηματοδοτεί την πρόθεσή του τόσο να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους όσο και να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που δύνανται να παίξουν στο πλαίσιο του νέου κυβερνητικού οράματος της ΝΔ».

«Η ΝΔ δεν επιθυμεί, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, να ελέγξει τους δημόσιους οργανισμούς ή τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως θα σεβαστεί πλήρως τη θεσμική τους αξία και αυτοτέλεια» πρόσθεσε.