«Στην Ελλάδα σημειώνονται δραματικές αλλαγές και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το “τίποτα δεν είναι αδύνατο” συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Ltd, Prem Watsa, στη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στα πλαίσια του διαδικτυακού συνεδρίου «Επανευφευρίσκοντας την Ελλάδα, μέσα από επενδύσεις στην καινοτομία».

O Ινδο- Καναδός δισεκατομμυριούχος, που τον αποκαλούν «Καναδό Γουόρεν Μπάφετ» και είναι επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες χρηµατοδοτικές εταιρείες συµµετοχών στον κόσμο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις. «Όπου υπάρχει καλή κυβέρνηση, τα κεφάλαια έρχονται και η ανεργία μειώνεται. Αυτό γίνεται τώρα και στην Ελλάδα. Όπως συμβαίνει ήδη στην Ινδία, η Ελλάδα θα δει ροή κεφαλαίων για επενδύσεις και οι νέοι θα επιστρέψουν για να δουλέψουν στην πατρίδα τους» εκτίμησε ο Watsa, που περιέγραψε επίσης πού μπορεί να οδηγήσει η θέληση “να είσαι αφεντικό του εαυτού σου”.

«Και εγώ δεν μπορούσα να βρω δουλειά στην Ινδία, παρά τις σπουδές και τα προσόντα μου. Και εγώ ήθελα να είμαι “αφεντικό του εαυτού μου”, να καθορίζω μόνος την τύχη μου. Αφού τα κατάφερα εγώ, που δεν είχα κανένα επιχειρηματικό υπόβαθρο, μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει πάθος με αυτό που κάνει, να μην το κάνει μόνο για τα χρήματα. Επίσης είναι σημαντικό να δίνεις πίσω στην κοινότητα όπου επενδύεις. Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σε “κενό”.»

Ο κ. Γουάτσα ανέφερε ότι δεν θα εκπλαγεί αν η ανάπτυξη φτάσει στο 8% στην Ελλάδα ενώ σε σύγκριση με το 2017 ανέφερε ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Είπε επίσης ότι όλων των ειδών τα κεφάλαια έρχονται στην Ινδία και προέβλεψε ότι το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αλλαγή οικονομικού μοντέλου στην χώρα.
«Ακόμα και η απόφασή μας να κάνουμε υποχρεωτική την εκπαίδευση σε προνήπια – νήπια είναι προς αυτή την κατεύθυνση» εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, που τόνισε ότι στην Ελλάδα η εκπαίδευση ήταν ανέκαθεν μέσο οικονομικής και επαγγελματικής ανέλιξης.

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει περισσότερα κεφάλαια ανάληψης ρίσκου στην χώρα, αλλά και να «καθαρίσει» το γραφειοκρατικό τοπίο, ώστε οι επιχειρηματίες να απασχολούνται μόνο με τα ρίσκα της εταιρείας τους.

«Η Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα success stories»

«Η Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα success stories» σημείωσε ο πρόεδρος της Microsoft για στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, Φιλίπ Ρογκ, στη διάρκεια της συζήτησης «Ποια είναι η βιωμένη εμπειρία από οργανισμούς που επενδύουν στην Ελλάδα».

Εξηγώντας γιατί η Microsoft επένδυσε στην Ελλάδα, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft Ελλάδας ανέφερε τρεις λόγους:
– τη γεωστρατηγική θέση της χώρας
– τη δυνατότητα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η Microsoft έχει δεσμευτεί για καθαρή ενέργεια στα data centers μέχρι το 2025 καινοτομία
– τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται στην χώρα.
«Μείναμε στην Ελλάδα όταν άλλοι την εγκατέλειπαν» είπε από την πλευρά του ο Robert Hauber, επικεφαλής Οικονομικών Υπηρεσιών Ευρώπης της Deutsche Telekom. «Η Ελλάδα είναι ένα από τα διαμάντια του ομίλου μας» προσέθεσε.

Στο πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και τα οικοσυστήματα που δημιουργούνται μεταξύ πανεπιστημίων- επιχειρήσεων- κρατικών φορέων και κοινωνίας αναφέρθηκε ο Κώστας Μάλλιος, Corporate Vice President της Applied Materials, που έχει στο ενεργητικό της τη συμφωνία της Innoetics με τη Samsung και την εξαγορά της Think Silicon. Σημείωσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Άνω των €9 δισ. οι επενδύσεις την επόμενη 5ετία

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικό ξεκίνημα για τον Δεκέμβριο με κέρδη 1,1% για το Γενικό Δείκτη

Economist: Ποια είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς το 2021