Του Στέλιου Μορφίδη 

Την εκτίμηση ότι οι κινήσεις χαλάρωσης των capital controls θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις διατυπώνει η Moody’s σε έκθεση της υπογραμμίζοντας την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στις νέες καταθέσεις που θα μπουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως σημειώνει, τα νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά μέρος των χρημάτων που είχαν αποσύρει απ’ το τραπεζικό σύστημα στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης μία αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA από τον οποίο σήμερα αντλούν ρευστότητα 54,4 δισ. (τέλη Ιουνίου) με κόστος 1,5%.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85% (στοιχεία Μαϊου) κάτι που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης αν καταφέρουν στο ορατό μέλλον να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις.

Η μείωση του χρηματοδοτικού κόστους θα βελτιώσει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία και εν τέλει θα στηρίξει την πιστωτική ισχύ των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει.

Οι αναλυτές της Moody’s, Νώντας Νικολαϊδης και Στέλιος Κύπρου, που υπογράφουν την έκθεση, υπενθυμίζουν την εκτίμηση του Γιώργου Χουλιαράκη ότι αναμένει να αυξηθούν οι καταθέσεις έως και 4 δισ. ευρώ.

BoG

Αφού υπογραμμίζουν ποιά είναι τα νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls οι αναλυτές της Moody’s σημειώνουν:

«Περιμένουμε πως η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβρη καθώς και η δυνητική επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία φέτος, μετά τις σημαντικές ζημιές των τελευταίων χρόνων, θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί εν μέρει η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι και το βασικό προαπαιτούμενο ώστε να να επιστρέψουν στο σύστημα περισσότερα από 40 δισ ευρώ που χάθηκαν από το Νοέμβριο του 2014».

Και η Moody’s καταλήγει με τα στοιχεία της ΤτΕ για την κυκλοφορία χρήματος, σημειώνοντας πως αυτή στα τέλη Ιουνίου ήταν στα 29 δισ ευρώ με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα να εκτιμά ότι 15 με 20 δισ ευρώ βρίσκονται «κάτω από το στρώμα» ή σε θυρίδες.