Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έδειξαν την ανθεκτικότητά τους στο πανευρωπαϊκό stress test της EBA, επισημαίνει σε έκθεσή της ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τονίζοντας ωστόσο, τις μεγάλες αποκλίσεις στα τραπεζικά συστήματα μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης οι περισσότερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ισχυρά κεφαλαιακά επίπεδα. Συγκεκριμένα, από τις 51 τράπεζες που ελέγχθηκαν, οι 43 διατηρούσαν επίπεδο CET1 πάνω από το 8%, και με μια μόνο εξαίρεση, όλες διατηρούσαν θετικό CET1, με το χαμηλότερο στο 6,1%», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι 51 τράπεζες που συμμετείχαν στα φετινά stress tests είναι πιο ανθεκτικές στις δυσμενείς συνθήκες απ’ ότι αυτές που εξετάστηκαν το 2014. Αυτό οφείλεται στην βελτίωση των κεφαλαιακών επιπέδων των περισσοτέρων ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων από το τέλος του 2013.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι «για πολλές τράπεζες της ΕΕ, το υψηλότερο σημείο εκκίνησης για τα επίπεδα κεφαλαίων έχει αντισταθμίσει τις σκληρότερες μακροοικονομικές υποθέσεις και τις ισχυρότερες πιέσεις στα έσοδα υπό το δυσμενές σενάριο για τα stress tests του 2016, καθώς και την συμπερίληψη επιπλέον κατηγοριών ρίσκου, και συγκεκριμένα την συμπεριφορά και τα ρίσκα από το συνάλλαγμα».

Ωστόσο, για τις 14 από τις 51 τράπεζες, το δυσμενές σενάριο επηρέασε τα κεφάλαια CET1 κατά περισσότερο από 500 μονάδες βάσης. Αυτό σχετίζεται περισσότερο με πιστωτικές απώλειες, που –στα 349 δισ. ευρώ- αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των προσομοιωμένων απωλειών στο δυσμενές σενάριο, αν και οι παράγοντες- κλειδί διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα.

Σύμφωνα επίσης με τα αποτελέσματα εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στα τραπεζικά συστήματα μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επισημαίνει η Moody’s. Οι ισχυρότερες τράπεζες ανά μέσο CET1 του συστήματος εντοπίζονται κυρίως στις χώρες του Βορρά, ιδιαίτερα στην Σκανδιναβία.

Οι τράπεζες της Αυστρίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας φάνηκαν λιγότερο ανθεκτικές στο πολύ δυσμενές σενάριο. Βασικοί παράγοντες γι’ αυτό αποτέλεσαν οι εγχώριες πιέσεις της αγοράς για τις ιρλανδικές και ιταλικές τράπεζες και το υψηλότερο πιστωτικό ρίσκο των διασυνοριακών δραστηριοτήτων για τις αυστριακές τράπεζες.

Τέλος, οι τράπεζες της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας εμφάνισαν ικανοποιητικά αποτελέσματα υπό το δυσμενές σενάριο, ενώ τα αποτελέσματα για τις βρετανικές τράπεζες ήταν ποικίλα.