Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική (outlook) της πιστοληπτικής ικανότητας της ζώνης του ευρώ για το 2020, από σταθερή έναν χρόνο πριν.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη επικαλείται το «επιδεινούμενο παγκόσμιο περιβάλλον» και εκτιμά ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι ευάλωτες στον αυξανόμενο προστατευτισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ έχει μετριαστεί η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν οικονομικές διαταραχές.

Ενώ η ετήσια έκθεση αποτελεί ουσιαστικά ένα update για τις αγορές και όχι επίσημη αξιολόγηση, υπογραμμίζει σειρά παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο επένδυσης στο χρέος των οικονομιών της ζώνης του ευρώ το 2020.

Η Moody’s υποστηρίζει ότι ο πολιτικός κατακερματισμός σε πολλές χώρες εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και πιθανότατα θα επιβραδύνει την ικανότητα αντίδρασης σε εγχώριες ή εξωτερικές αναταράξεις, καθώς οι κυβερνήσεις μειοψηφίας και συνασπισμού τείνουν να γίνουν ο νέος νέος κανόνας στη ευρωζώνη και οι πολιτικές αποκλίσεις αυξάνονται σε επίπεδο ΕΕ.

Σε δηλώσεις της στο CNBC η αντιπρόεδρος της Moody’s και εκ των συντακτών της έκθεσης  ανέφερε ότι “Η υποβάθμιση σε αρνητικό του outlook της ζώνης του ευρώ αντικατοπτρίζει τη περιορισμένη δυνατότητα των κρατών μελών να αντιδράσουν σε ένα επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον”.

“Το επιδεινούμενο παγκόσμιο περιβάλλον θα επηρεάσει την ανάπτυξη των κρατών μελών με ανοικτές οικονομίες το 2020, αν και η ανθεκτική εγχώρια ζήτηση, η χαλαρή νομισματική πολιτική και η δημοσιονομική χαλάρωση θα μετριάσουν τον αντίκτυπο”.

Οι υψηλοί δείκτες δημόσιου χρέους αναμένεται επίσης να περιορίσουν το δημοσιονομικό περιθώριο των κυβερνήσεων των κρατών σε περίπτωση απότομης επιβράδυνσης, καθώς η νομισματική πολιτική «πλησιάζει την εξάντληση της αποτελεσματικότητας της» σύμφωνα με την έκθεση.

“Πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ – συγκεκριμένα το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – έχουν λόγο δημόσιου χρέους γύρω στο 100% του ΑΕΠ (ή σε κάποιες περιπτώσεις και σημαντικά υψηλότερο αυτού), κάτι που είναι πρωτοφανές τις τελευταίες δεκαετίες και περιορίζει σημαντικά την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν τη δημοσιονομική πολιτική για να μετριάσουν την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης», ανέφερε η έκθεση του Moody’s.

“Οι δείκτες χρέους στη Γαλλία και την Ιταλία συνέχισαν να αυξάνονται από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγράψερι πέρυσι, φθάνοντας το 99% και το 135% του ΑΕΠ αντίστοιχα”.

Επιπλέον το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη, ενώ η βιομηχανική υποχώρηση της Γερμανίας θα μεταφερθεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η Moody’s αναμένει αύξηση του ΑΕΠ (ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος) κατά 1,2% για τη ζώνη του ευρώ το 2020, σε σύγκριση με 1,1% το 2019.