της Μαίρης Λαμπαδίτη

Εκτεθειμένο μένει το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αν συνεχίσει να ασκεί εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους για τα αναδρομικά μετά την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η πρόσφατη γνωμοδότηση υπέδειξε στον ΕΦΚΑ να μην ασκήσει έφεση καθώς η πρωτόδικη απόφαση συνάδει με το σκεπτικό – πιλότο του ΣτΕ το 2015 και συνεπώς δεν «συντρέχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος» άσκησης έφεσης.

Ο ΕΦΚΑ κατέβαλε τα αναδρομικά ποσά στους δυο συνταξιούχους της ΔΕΗ που επιδίκασε το Πρωτοδικείο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 (περίπου 3.500 ευρώ)

Νομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση κάνουν λόγο για νέα δεδομένα που ανατρέπουν το σκηνικό. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε απόφαση επιδικάζει ποσά από τον Ιούλιο του 2015 και εντεύθεν δεν θα εφεσιβάλλεται. Κάθε υπόθεση έχει ειδικά χαρακτηριστικά και θα εκτιμάται κατά περίπτωση».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε άλλες δέκα υποθέσεις δεν ασκήθηκε έφεση εξαιτίας ολιγωρίας των νομικών υπηρεσιών και ο ΕΦΚΑ προσέφυγε για τις υποθέσεις απευθείας στο ΣτΕ. Υπενθυμίζουμε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος έχει αναφέρει ότι το ΣτΕ με νέα απόφασή του θα κρίνει το θέμα της αναδρομικότητας των πρωτόδικων αποφάσεων καθώς το ΣτΕ στην απόφαση του 2015 είχε θέσει περιορισμούς στην αναδρομικότητα.

Το σίγουρο είναι ότι το δικαστικό θρίλερ που μπορεί να διαρκέσει και 3 χρόνια ,αποτελεί γρίφο για τους συνταξιούχους και εφιάλτη για την κυβέρνηση. Αν υποθέσουμε ότι υποχρεώνεται να καταβάλλει τα αναδρομικά σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους ( κομμένα δώρα και περικοπές που επιβλήθηκαν το 2012 αλλά κρίθηκαν αντισυνταγματικές) θα πρέπει να εκταμιεύσει το αστρονομικό ποσό των 8 δις ευρώ.

Οι ενάγοντες συνταξιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Α) στους ενάγοντες που είχαν καταθέσει αγωγές για τις περικοπές των συντάξεων πριν από την απόφαση του ΣτΕ ( 10/6/2015) οι δικαιούνται επιστροφή ποσών έως και 5 έτη. Όπως έχουν αναγνωρίσει οι αρμόδιοι υπουργοί αυτή η κατηγορία η οποία όμως είναι ολιγάριθμη ,έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις υποθέσεις

Β) στους ενάγοντες από τον Ιούνιο του 2015 έως το Μάιο του 2016 που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό το διάστημα δικαιώθηκαν οι δύο συνταξιούχοι της ΔΕΗ, οι οποίοι είχαν καταθέσει αγωγή τον Δεκέμβριο του 2015. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τον περασμένο Φεβρουάριο, “πάτησε” πάνω στην απόφαση του ΣτΕ και έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή, δικαιώνοντάς τους για το διάστημα Ιούλιος 2015 – Δεκέμβριος 2015. Σημειώνεται πως οι ίδιοι συνταξιούχοι έχουν υποβάλλει άλλη αγωγή για την 2ετία 2016 – 2017, η οποία θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Γ) Στους ενάγοντες από το Μάιο του 2016 έως και το Δεκέμβριο του 2018. Οι αρμόδιοι υπουργοί αφήνουν να εννοηθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ και απορρόφησε της αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 μέσω του επαναυπολογισμού των συντάξεων και την εμφάνιση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Δεδομένου ότι ο νόμος 4387 ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αλλά ο επανυπολογισμός τίθεται σε πλήρη λειτουργία τον Γενάρη του 2019, μένει να διευκρινιστεί αν παραμένει ανοιχτό “κενό” και σε ποιο εύρος, ώστε να προσδιοριστεί και το ύψος των τυχόν αναδρομικών αξιώσεων.

«Η γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θέτει καινούρια δεδομένα στο θέμα της άσκησης έφεσης- τονίζει ο εργατολόγος, κ. Δημήτρης Μπούρλος- Αναμφίβολα Ο ΕΦΚΑ μένει εκτεθειμένος αν ασκήσει έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις που πατούν στις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ»

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι είναι να προλάβουν τυχόν παραγραφή των διεκδικήσεων, υποβάλλοντας αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η διακοπή η όχι της παραγραφής όμως θα κριθεί από το δικαστήριο. Νομικοί υποστηρίζουν πως για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα η παραγραφή αξιώσεων είναι 5ετής, ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου είναι διετής. Υπάρχουν ωστόσο νομικές απόψεις που θέτουν την παραγραφή στην 5ετία και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όπως επίσης και άλλες που υποστηρίζουν ότι η παραγραφή είναι για όλους 2ετής.