Η ανάπτυξη φέτος έχει… δρόμο ακόμα, αφού, τελική εικόνα θα έχουμε τον ερχόμενο Απρίλιο και ίσως, με μια μια ευχάριστη έκπληξη!

Κυβερνητικές πηγές δεν θέλουν καθόλου απίθανο το ΑΕΠ να κλείσει φέτος ελαφρώς πάνω από το 6% έναντι 5,3% που προβλέπει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμό του 2023. Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης είναι καλή πορεία των εσόδων που όμως θα οριστικοποιηθούν στο τέλος του χρόνου και θα εκτιμηθούν αναλόγως από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη άνοιξη. Για την ώρα η κυβέρνηση, πάντως, πορεύεται με τα στοιχεία που έχει δηλαδή την εκτίμηση για ανάπτυξη, φέτος, στο 5,3% και πληθωρισμό 9,7%.

Με αυτά τα μεγέθη η κυβέρνηση “βγάζει” και την αύξηση 7,75% που θα δοθεί στις περισσότερες συντάξεις από τις αρχές του επόμενου έτους. Προφανώς, αν τα μεγέθη υπολογισμού κλείσουν καλύτερα τότε θα γίνουν και οι ανάλογοι συμψηφισμοί με τις συντάξεις Μαρτίου ή Απριλίου.

Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές αναθεωρήσεις του εφετινού ΑΕΠ όπως είχε γίνει και πέρυσι μέχρι να κλείσει η ανάπτυξη στο 8,3% Που οφείλεται όμως η αισιοδοξία για το Ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ; Στην καλή η πορεία των δημοσίων εσόδων. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, ξεπέρασαν τον νέο στόχο που τέθηκε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 45,626 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,108 δισ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου.

Αύξηση παρουσίασαν, επίσης, τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου κατά 6% έναντι του στόχου ή κατά 289 εκατ ευρώ.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται:

  • στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
  • στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
  • στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους και
  • στην είσπραξη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022 των έξι εκ των δέκα δόσεων του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 με μεγαλύτερο όμως το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης εξαιτίας του μικρότερου συνολικού αριθμού δόσεων (έξι).

Υπενθυμίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 6,2%, από 3,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Το ΙΟΒΕ προβλέπει τώρα ανάπτυξη 6%, από 2,5% τον Απρίλιο.

Εκτός Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπουν πλέον για φέτος ανάπτυξη 6%, από 3,5% και 3,2% που προέβλεπε η Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις και 3,3% που προέβλεπε τον Απρίλιο το ΔΝΤ.

Μάλιστα, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και για το 2023, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, παρά τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε ακόμη

Αυτή είναι η πιο αυθεντική εμπειρία φαγητού στην Ελλάδα: Η ταβέρνα που εκθειάζουν τα μεγάλα ξένα media 

Lloyd’s Awards 2022: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι της ελληνικής ναυτιλίας (pics)

20 πολύ επιλεγμένα δώρα για τη γυναίκα, για να μην τα βαρεθεί ποτέ