(upd) Να ανεβάσει αγοραστικούς ρυθμούς προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές –μετά το χθεσινό sell off– να αναζητούν «σωσίβιο» στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης. Κι αυτό, διότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα παρέμβαση στις αγορές ομολόγων, σε μια προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων χωρών του Νότου. Ήδη, μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης, ενώ τα spreads «πέφτουν» κάτω των 300 μ.β.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,44% και διαμορφώνεται στις 834,67 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (822,84 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 825,36 έως 836,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος επιχειρεί να ανακάμψει από το χαμηλό τριμήνου, καθώς ενισχύεται στο +1,60% και τις 539,90 μονάδες, αφήνοντας πίσω το μουδιασμένο ξεκίνημα. Η προσοχή εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτινάσσεται κατά 3,3% και πορεύεται προς το 0,90 ευρώ. Στο +1,8% καθορίζονται, επίσης, τα κέρδη για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανακτά τα 3,2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank εμφανίζουν μικρά κέρδη κάτω του +1%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +3,26% 0,873 ευρώ 
  • Εurobank +0,13% 0,90 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζας +1,81% 3,214 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,78% 1,0285 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,71% και 2.015 μονάδες), η δεικτοβαρής μετοχή του ΟΤΕ είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, καθώς σκαρφαλώνει στο +4,2% και τα 16,4 ευρώ, με τη μετοχή της Σαράντης να εκτινάσσεται στο +4,7% και τα 6,70 ευρώ. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κοντά στο +3,3%, ενώ άνοδο κατά περίπου 2,3% παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών. Η μετοχή της Motor Oil κερδίζει 3%, με τη μετοχή της Jumbo να έπεται στο +2,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διολισθαίνει κατά σχεδόν 2,2% εν μέσω δημοσιευμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την αυστραλιανή Macquarie για το πλειοψηφικό πακέτο της Τέρνα Ενεργειακή (-1,1%). Κατά 0,7% μειώνεται και η μετοχή του Quest Συμμετοχών.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 1.298 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο +3,1% και τα 3,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Epsilon χάνει 4,6% και περιορίζεται στα 5,00 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Σε ΕΚΤ και Fed το ενδιαφέρον

Η προσοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά το χθεσινό sell off (δεύτερο χειρότερο για το 2022), στρέφεται στην έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία κατέληξε σε μια διπλή λύση για τον τρόπο στήριξης των ομολόγων του Νότου. Αποφασίστηκε αφενός η δημιουργία ενός νέου εργαλείου για την απορρόφηση των απρόσμενων πιέσεων, αφετέρου η επανεπένδυση των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP. 

Οι αναλυτές, μέσω της συγκεκριμένης παρέμβασης, προσδοκούν ότι η Φρανκφούρτη θα καταστεί ικανή να βάλει  «φρένο» στις υψηλές αποδόσεις και στο ενισχυμένο κόστος δανεισμού, το οποίο προκαλείται από τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό (8,1% τον Μάιο) και την επικείμενη αύξηση επιτοκίων (η πρώτη από το 2011). 

Ήδη, πάντως, οι παραπάνω εξελίξεις έχουν προκαλέσει εν μέρει «ανακούφιση» στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού να περιορίζεται κατά 38 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,27%. Χθες είχε σκαρφαλώσει ακόμη και άνω του 4,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2017. Αντίστοιχη αποκλιμάκωση παρατηρείται και στον υπόλοιπο Νότο (<4% το 10ετές ιταλικό).

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει και στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία σήμερα θα ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων, εμμένοντας στο μονοπάτι της ποσοτικής σύσφιγξης. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%), καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός (8,6% τον Μάιο) χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.  

Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια σημαίνουν χαμηλότερη ανάπτυξη, κάτι που πυροδοτεί ανησυχία τους επενδυτές, όπως έχει αντικατοπτριστεί στο ταμπλό κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές εγκαταλείπουν άρον – άρον τα υψηλού ρίσκου assets, αποφεύγοντας την ανάληψη οποιουδήποτε ρίσκου.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, και ελλείψει ουσιαστικών εξελίξεων από το εσωτερικό μέτωπο, η «ρηχή» Λεωφόρος Αθηνών θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την τάση των ξένων χρηματιστηρίων, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου (15/3). 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανακάμπτει στο +0,51% και τις 409 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,82%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,06% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 2,31%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,51%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones χάνουν περίπου 60 μονάδες εν όψει της αποψινής απόφασης της Federal Reserve.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διατηρούνται στα επίπεδα των 120 δολαρίων, καθώς τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,05% και τα 118,86 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,02% και τα 121,15 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ενισχύεται στο +0,46% και τα 1.821 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος & Κώστας Γεράρδος: Οι νέες δραστηριότητες που εξετάζουν για την Πλαίσιο

Tι λένε τα γκάλοπ των γκάλοπ, η νύχτα των κρυστάλλων μέρα μεσημέρι, η διαθήκη που ανέστησε τον Μουζάκη και ο Τρύφων Νάτσης παντρεύει εταιρείες 

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Πιθανή η ύφεση στην Ευρώπη – Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας