Στα προ-πολέμου επίπεδα «έκοψε» το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να τονώσει την εγχώρια οικονομία, η οποία πλήττεται από τις κυρώσεις της Δύσης. 

Μόλις δύο εβδομάδες μετά το πρώτο «μαχαίρι» (από 14% σε 11%), η κεντρική τράπεζα μείωσε περαιτέρω το επιτόκιο στο 9,5%, κάτι που απέχει παρασάγγας από το 20% στις απαρχές της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.

Σε ανακοίνωσή της, δε, η κεντρική τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης στις επόμενες συνεδριάσεις, σε μια προσπάθεια στήριξης της εγχώριας οικονομίας.

Η σημερινή μείωση είναι η τέταρτη συνεχόμενη σ’ αυτό τον σύντομο κύκλο «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, η οποία επέρχεται ως συνέπεια της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της ενίσχυσης του ρουβλίου. 

Με τα επιτόκια να είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, η κεντρική τράπεζα στοχεύει πλέον στην «ανόρθωση» του ΑΕΠ και στη στήριξη των καταναλωτών, οι οποίοι υφίστανται τα «απόνερα» των περιοριστικών μέτρων της Δύσης.

«Η οικονομία συρρικνώνεται και η κατάσταση γίνεται χειρότερη» δήλωσε ο Dmitry Polevoy, οικονομολόγος στη Locko-Invest, ο οποίος είχε προβλέψει μια μείωση των επιτοκίων στο 9% – 9,5%. «Η ζήτηση για πίστωση είναι χαμηλή, το τραπεζικό σύστημα στέκεται στα πόδια του και το ρούβλι ανατιμάται, αλλά το πραγματικό επιτόκιο είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα».  

Εάν η πορεία του πληθωρισμού συνεχίσει πτωτικά, το επιτόκιο μπορεί να φθάσει στο 8% έως τα τέλη του 2022, εκτίμησε ο αναλυτής, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Πάντως, η κεντρική τράπεζα δεν περιμένει μείωση στο 4% (ο βασικός στόχος) πριν το 2024. 

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει στο 20% το επιτόκιο στις αρχές του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Μόλις επιτεύχθηκαν αυτοί οι δύο βασικοί στόχοι, η Μόσχα αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική, μειώνοντας τα επιτόκια και στηρίζοντας την οικονομία

Ο πληθωρισμός, άλλωστε, υποχώρησε στο 17,1% τον Μάιο από 17,8% τον Απρίλιο (8,7% τα προ-πολέμου επίπεδα), ενώ το ρούβλι έχει ενισχυθεί στα 57 ανά δολάριο από 138 ανά δολάριο λίγες ημέρες μετά την πολεμική σύρραξη. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές προβλέπουν μια μεγάλη ύφεση για το 2022.

Βέβαια, ο κίνδυνος των ανατιμήσεων δεν έχει παρέλθει οριστικά. Οι περιορισμοί στο εμπόριο, η πιθανότητα ελλείψεων στην αγορά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, μπορούν να επαναφέρουν τις ανησυχίες για το ρούβλι και να οδηγήσουν σε εκ νέου ενίσχυση του πληθωρισμού. 

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος για το ρούβλι: Πώς το πρώτο «θύμα» του πολέμου στην Ουκρανία σώζει την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι για τα επιτόκια

Συνεχίζεται το sell off στα ομόλογα – Στο 4,3% το ελληνικό 10ετές, σε υψηλό οκτώ ετών το γερμανικό